Veřejná doprava na objednávku. Provoz mikrobusů bude řídit umělá inteligence

V létě spustí Středočeský kraj pilotní projekt poptávkové veřejné dopravy. V okolí Českého Brodu budou jezdit dva mikrobusy, které si lidé budou moct objednat podle vlastních potřeb. Nebudou jezdit na linkách, trasa se bude měnit podle potřeby.

"Mnoho lidí dnes používá auto, protože se třeba pozdě večer nemají jak se dostat domů. V lepším případě autem dojedou k nejbližšímu nádraží a dál do Prahy už jedou vlakem," vysvětlil důvod pro zavedení novinky radní kraje pro veřejnou dopravu Petr Borecký. Mikrobusy by měly vykrýt zejména večerní časy, kdy chybí navazující spoje.

[chooze:article;value:543073]

Co nejlepší trasy pro cestující bude navrhovat umělá inteligence. "Díky velkému pokroku umělé inteligence v poslední době máme ambici vytvořit takový systém, který se stane příkladem i pro ostatní regiony či města," vysvětluje manažer projektu Lukáš Kubálek.

Cílem projektu je zatraktivnění veřejné dopravy, omezení využití aut nebo optimalizace využití veřejných financí. Výhodou by mělo být i to, že na řízení mikrobusu stačí řidičský průkaz skupiny B. Díky tomu nebude potřeba tolik řidičů s řidičákem na autobus.

Nejdelší trolejbus v Česku zahájil svůj provoz. Pomůže i životnímu prostředí (03/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.