Veřejné defibrilátory zachraňují lidem život. Jejich rozmístění je v aplikaci

I hrdinové seriálu ze sportovního prostředí Národní házená věděli, že lepší je být připraven na všechno. V případě srdečních potíží jde totiž o každou vteřinu. "Mnohonásobně to zvyšuje šanci na přežití u toho člověka," sdělila mluvčí Záchranného zdravotního systému Praha Jana Poštová.

S automatizovanými externími defibrilátory (AED) zvládne pracovat i laik a pořizuje si je čím dál více institucí. Jsou ve firmách, školách, na sportovištích, úřadech či policejních služebnách. Defibrilátory si pořizují i ty nejmenší vesnice. Mají ho třeba v Úmyslovicích na Nymbursku a je veřejně přístupný. "Budeme samozřejmě rádi, když nebude nikdy použit, ale člověk nikdy neví," řekl zaměstnanec obce Tomáš Luxemburk.

Mapa aplikace Záchranka ukazuje rozmístění veřejně přístupných defibrilátorů po republice. Aktuálně jde o téměř 4 500 přístrojů, mohlo by jich ale být více. Ne každý, kdo ho pořídil, ho totiž zároveň také nahlásil.

[chooze:article;value:552516]

​Defibrilátor, který by měl být podle aplikace nejblíž zpravodajství televize Nova, je v nedalekých Barrandovských studiích. Je to přibližně 200 metrů od redakce. Nově je jeden i přímo v budově televize, do aplikace jsme ho ale zatím nenahlásili a veřejnost by se tak o něm nedozvěděla. "To je velká chyba. Pokud to umíme rychle udělat, pojďme na to, uděláme to hned," reagoval Petr Horák, bezpečnostní ředitel TV Nova.

Nejde o nic složitého. Aplikace procesem sama provede. "Ta datová věta s informacemi o tom daném AED odchází na příslušnou krajskou záchrannou službu a po jeho schválení se ten defibrilátor objevuje ve veřejné i interní databázi záchranných služeb," poznamenal autor aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Defibrilátory vozí i čím dál více policejních hlídek. A čím dál častěji se také stává, že díky tomu někdo přežije. V Praze to bylo hned několik případů za poslední týdny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.