Věřitelé Sberbank se možná konečně dočkají. Peníze mají dostat ještě letos

Přibližně 33 tisíc věřitelů stále čeká na celkem 47 miliard korun, které měli ve zkrachovalé Sberbank. Dočkat by se jich měli ještě letos. Nejvíc, skoro dvě a půl miliardy, má dostat Kraj Vysočina.

"Měli bychom začátkem prosince obdržet rozhodnutí o výplatě těchto peněz a do konce roku bychom měli mít peníze na účtech v objemu 95 procent celkových pohledávek," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS).

Věřitelé by měli dostat navíc ještě různě vysoké úroky ze zadržovaných peněz, které by jim měly ve většině případů dorovnat chybějících pět procent. A tak by podle všeho neměli přijít o žádné peníze.

[chooze:article;value:498472]

​Zhruba 160 milionů měla u Sberbank i Jihlava. "Jihlava společně jako ostatní samosprávy by měla obdržet až 100 procent vkladů ve Sberbank," uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Na milion a 700 tisíc korun stále netrpělivě čekají i v jedné speciální jihlavské mateřské škole. "Z několika zdrojů tušíme, že bychom měli peníze obdržet do prosince. Naše škola má bezúročnou půjčku od zřizovatele. Opravdu finance potřebujeme," řekla ředitelka školky Ljubica Váchová Nováková.

Garanční fond už loni vyplatil přes 25 miliard korun 87 tisícům drobných střadatelů Sberbank a problémy se vesměs daří řešit i lidem, kteří měli u zkrachovalé banky různé úvěry. Ruská banka Sberbank se dostala do problémů kvůli invazi ruské armády na Ukrajinu loni na konci února. Česká národní banka jí pak v květnu odebrala licenci a v srpnu na ni soud vyhlásil konkurz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.