Veroniku poslali s bolestmi hlavy z nemocnice domů. Za pár hodin zemřela

"Nevím, co budu dělat. Nemám ani chuť žít. Budu se snažit být tu aspoň pro naši dceru. Neskutečně jsme se milovali," řekl zdrcený manžel Petar Petrov pro noviny.sk.  

38letou Veroniku z Mostu pri Bratislave začaly zdravotní potíže trápit v prosinci loňského roku. Třikrát jí manžel dokonce musel volat záchranku. "Měla strašné bolesti hlavy. Neskutečné bolesti, brnění rukou, nemohla se ani hnout z postele. Volal jsem na pohotovost. Přijeli, řekli jí, že má záchvat paniky, že je to běžné. Že má dýchat do sáčku."

Zhruba měsíc poté se zdravotní stav Veroniky opět zhoršil a žena se rozhodla zajít ke své obvodní lékařce. Ta jí ale řekla to samé, co předtím záchranáři. Silnou bolest hlavy tak Veronika tlumila dostupnými léky. Minulé pondělí ale během jedné noci 20krát silně zvracela.

[chooze:article;value:554084]

"Bál jsem se, jestli se neotrávila. Hned jsem volal na tísňovou linku," uvedl Petrov. Záchranka jeho ženu odvezla do bratislavské nemocnice v Ružinově. Krátce před pátou hodinou ráno už ji ale lékaři propustili. Cestu domů pak Veronika celou prozvracela. Po návratu domů manžel zašel rychle něco koupit, a když se vrátil, našel Veroniku ležet na zemi.

"Říkala, že umírá. Já na to, že zavolám sanitku. Ale ona mi řekla, že to nepomůže, že zemře," uvedl manžel. Přivolaní záchranáři tak Veroniku odvezli zpět do nemocnice. "Vynesli ji ze sanitky a ona se držela za hlavu. Pak upadla do bezvědomí. Oni začali hledat přístroje na oživení. Deset minut je nemohli najít," popsal situaci. Už ale bylo pozdě. U Veroniky nastala mozková smrt a zemřela.

Nemocnice v Ružinově argumentuje tím, že lékaři udělali vše, co bylo v jejich silách. "Pacientku k nám přivezli brzy ráno 30. dubna, kdy si stěžovala na bolesti břicha a zvracení poté, co snědla houbovou polévku. Na základě uváděných potíží jsme provedli všechna potřebná vyšetření a dali jsme ji infuzi. Poté řekla, že je jí lépe, tak byla propuštěna domů," řekla mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava Eva Kliská.

[chooze:article;value:555095]

Pacientka si podle ní na bolesti stěžovala, až když ji nemocnice přijala podruhé. To už ji lékaři museli oživovat a provedli další vyšetření. "Ta prokázala obstrukční hydrocefalus způsobený malou cystou. Pacientka dostala komplexní léčbu na otok mozku. Její prognóza ale byla neslučitelná se životem. Nikdy nebyla léčená s bolestmi hlavy, přestože si opakovaně stěžovala své obvodní lékařce," pokračovala mluvčí.

"Pokud by nám příbuzní poskytli informace, které jsou zřetele hodné, tak můžeme provést kontrolu nejen u poskytovatele ústavní zdravotní péče, ale i ambulantní zdravotní péče," uzavřel předseda Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí Michal Palkovič. Manžel zesnulé je ale rozhodnutý, že bude bojovat až do konce.

Podobný případ se stal minulý rok v provincii Neapol v Itálii, píše portál leggo.it. 24letá Angela Brandiová zemřela poté, co ji propustili z pohotovosti, kam přijela s velkými nevolnostmi.

​Nemocnice řeší agresivní pacienty. Lékaři se učí sebeobranu (04/2024)

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.