Vesmírná loď Starliner se připojila k ISS. Jsme nadšení, reagovala posádka

Vesmírná loď Starliner startovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a po 26 hodinách dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici. Během připojování ale nastaly komplikace. NASA i Boeing uvedly, že začalo náhle unikat hélium sloužící k pohonu naváděcích motorů a došlo ke ztrátě několika z nich.

Po několika hodinách zdržení, zhruba v 22 hodin našeho času, mohla konečně dvoučlenná posádka Starlineru pozdravit své čtyři americké a tři ruské kolegy v ISS. "Chceme pogratulovat celému týmu. Jsme velmi šťastní," řekl ruský člen posádky ISS. 

"I my jsme nadšení. Nejsem si jistý, jestli by se nám jinde dostalo lepšího přivítání. Hrála tu hudba, Met tančil, bylo to skvělé. Je úžasné být zpátky," reagoval Barry Wilmore, člen posádky Starlineru.

[chooze:article;value:546374]

Jak Barry Wilmore, tak Sunita Williamsová jsou na Mezinárodní vesmírné stanici už potřetí. "Uplynulých 24 hodin bylo svědectvím toho, o čem to celé je, lety do vesmíru s lidskou posádkou. Tady se ukázala veškerá tvrdá práce, kterou jsme vynaložili, abychom se dostali do tohoto bodu," uvedl Steve Stich, manažer programu komerční posádky NASA.

Boeing se podle zahraničních médií stává konkurencí společnosti SpaceX, která patří americkému miliardáři Elonu Muskovi. I ten ovšem ve čtvrtek slavil úspěch. Na čtvrtý pokus firma dokončila testovací let největší a nejsilnější rakety Starship. Přibližně po 70 minutách od startu přistála v Indickém oceánu. Se Starshipem se počítá pro lety na Měsíc nebo na Mars.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.