Vesmírná záhada. Astronomové objevili galaxie, které by neměly existovat

Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil několik galaxií, které by podle současných vědeckých poznatků vůbec neměly existovat. Ačkoliv jde o velmi vzdálená uskupení hvězd, která jsou mnohem blíže velkému třesku, tedy vzniku vesmíru, jde o velmi vyzrálé, a tudíž zdánlivě staré, galaxie.

"Tyto objekty jsou mnohem masivnější, než kdokoli z nás očekával. Předpokládali jsme, že v této části vesmíru objevíme mladé malé galaxie, ale objevili jsme galaxie stejně vyspělé, jako je ta naše," popsal pro CNN objev výzkumného týmu jeho člen Joel Leja z Pensylvánské státní univerzity v USA.

"Pokud se tato pozorování a měření ukážou jako pravdivá, pak se dostáváme do nezmapovaných vod vědy. Znamenalo by to, že budeme muset vymyslet úplně nové teorie o tom, jak galaxie vznikají, nebo jak se formoval po svém vzniku samotný vesmír," dodal pak pro Independent astronom Mike Boylan-Kolchin z Texaské univerzity.

[chooze:article;value:498716]

"Díky vesmírnému teleskopu Jamese Webba nyní pozorujeme ty nejvzdálenější, tudíž nejstarší, galaxie ve vesmíru. Analýza dat ukazuje, že v některých z těchto galaxií je neobvykle velký podíl hvězd v porovnání s ostatními složkami galaxie. Vypadá to tedy, jako kdyby v těchto galaxiích bylo více hvězd, než kolik tam bylo látky na jejich tvorbu," osvětluje pak pozadí výzkumu astronom Jan Veselý z pražského planetária.

Nadšení z vědecké revoluce ale mírní. "Podrobnější pohled na výsledky měření publikované v časopise Nature ukazuje, že zjištěné hodnoty jsou sice extrémní, ale zůstávají na horní hranici platných modelů vývoje galaxií," tvrdí.

[chooze:article;value:500053]

Jak se k objevu vědci postaví, bude podle něj záležet na dalším výzkumu. "V budoucnosti se může ukázat, že tato první pozorování galaxií v tak vzdálených hlubinách času a vesmíru nebyla dostatečné přesná. V opačném případě bude potřeba stávající představy o vzniku a vývoji galaxií upravit. Tak to ale ve vědě obvykle chodí. Ba dokonce právě toto činí vědu vědou," doplnil Veselý.

Nešlo přitom o první ani poslední objev galaktických rozměrů, který vesmírný teleskop Jamese Webba přinesl. Nedávno například podle CNN zachytil záblesk vyvolaný srážkou dvou galaxií.

Signály z vesmíru nadchly vědce. Může jít o planetu vhodnou pro život:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.