Veterán vylodění v Normandii na oslavy už nedorazil. Zemřel při cestě

Ve Francii se letos konají oslavy výročí vylodění v Normandii, které se odehrálo přesně před 80 lety. Mezi hosty jsou i poslední žijící veteráni, kteří se před 80 lety vylodili na plážích nacisty okupované Francie. Patřil mezi ně i bývalý americký voják Robert Persichitti.

Persichitti, který za druhé světové války sloužil jako námořník, se však už do Francie nedostal. Při cestě ze Spojených států totiž 102letý veterán náhle zkolaboval. Záchranáři jej letecky převezli do nemocnice v Německu, lékařům se jej však již nepodařilo zachránit, píše portál Mirror.

[chooze:article;value:558781]

Do Francie cestoval Persichitti lodí společně s dalšími veterány. "Moc se těším, až tam zase budu," řekl podle portálu BBC krátce před svým odjezdem. Cestu schválil i jeho kardiolog, podle kterého byl Persichitti na cestu dostatečně zdravý.

Francie nebyla jediným místem, kde Persichitti bojoval. Po vylodění v Normandii se zapojil i do bojů v Tichém oceánu proti Japonsku. Po válce se vrátil zpátky domů, kde se stal učitelem a často objížděl školy, kde dětem vyprávěl o svých zážitcích z bitev.

Velké výročí vylodění v Normandii. Den D rozhodl o budoucnosti Evropy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.