Veterináři nabízí vysoké odměny. Za zastřelení divočáka dostanete 10 tisíc

Pořádnou odměnu za zastřelení divokých prasat si mohou vysloužit myslivci. V rámci boje proti africkému moru prasat navýšila Státní veterinární správa (SVS) částky, které vyplácí za odstřel divočáků v uzavřených pásmech v Libereckém kraji. Navýšení platí od čtvrtka.

Zástřelné za dospělého divočáka teď činí 10 tisíc korun. "Podmínkou pro vyplacení zvýšeného zástřelného je předání uloveného kusu k likvidaci asanačnímu podniku. Tyto kusy nebudou určené pro lidskou spotřebu. Úřední veterinární lékař v asanačním podniku ověří hmotnost uloveného svezeného kusu vážením, zároveň odebere z uloveného kusu vzorek k vyšetření na AMP," uvedl mluvčí SVS Petr Majer.

Divočáci jsou navíc vůči morovému viru odolnější. "Oproti situaci v minulosti v současné době přežívají nakažená divoká prasata po svém nakažení virem AMP delší dobu než dříve, a delší dobu tak mohou být zdrojem šíření infekce pro další prasata," dodal Majer.

[chooze:article;value:545836]

​Ve druhém pásmu, kde se zatím nakažená prasata neobjevila, ale které přímo sousedí s prvním pásmem, mají lovci možnost si vybrat. Za prase, které zpracují k jídlu, dostanou dva tisíce korun. Plnou odměnu, tedy 10 tisíc korun, dostanou v případě, že divočáka pošlou do asanačního podniku.

Šanci na odměnu mají i lidé, kteří nemají zbrojní průkaz. Za nalezení mrtvého prasete – ať už uhynulého, nebo sraženého – v jednom z uzavřených pásem mohou nálezci dostat pět tisíc korun.

Od začátku roku veterináři zaevidovali 26 případů afrického moru prasat, z toho 12 u ulovených zvířat a 14 u uhynulých kusů. Od roku 2022, kdy nákazu v Česku potvrdili, už veterináři našli 83 případů nemoci. Zatím se však nebezpečná choroba naštěstí nerozšířila do domácích chovů.

V lesích se šíří africký mor prasat. Nechoďte do nich, vzkazují veterináři (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.