Veterináři stahují z trhu některé zásilky drůbežího masa. Obsahují salmonelu

Veterináři se v rámci mimořádné kontrolní akce zaměřovali na zásilky drůbežího masa a vajec ze zemí mimo Evropskou unii. Celkem od 3. dubna provedli 21 kontrol, při nichž odebrali 43 vzorků (34 drůbežího masa, čtyři vzorky drůbežích polotovarů a pět vzorků vajec). Výsledky mají už více než z poloviny z nich.

Přítomnost salmonely odhalili doposud ve dvou vzorcích drůbežího masa. "V současné době probíhá stahování jedné zásilky drůbežího masa původem z Ukrajiny a jedné z Brazílie," upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček. První závadný výrobek zachytili veterináři v Pardubickém kraji. Konkrétně má jít o kuře bez drobů hluboce zmrazené původem z Ukrajiny s datem minimální trvanlivosti 18. 7. 2024.

"V rámci šetření bylo zjištěno, že z kuřat byl dále připravován marinovaný polotovar určený ke grilování a následnému prodeji v prodejnách řetězce JIP východočeská, a. s. Při kontrole v provozovně řetězce byly zjištěny a staženy z další distribuce necelé tři tuny kuřat. Ve výrobně polotovarů pak zhruba 700 kusů kuřat. SVS zakázala uvádět kuřecí polotovar na trh a v současné době probíhá stahování produktu z distribuce," uvádí Vorlíček.

[chooze:article;value:499624]

Druhý problémový výrobek, Brazilské kuřecí prsní řízky mražené, byl zadržen ve Středočeském kraji.

"Na skladě se podařilo zadržet 165 kartonů. SVS pozastavila další distribuci výrobků na trh. V současné době probíhá stahování již distribuovaných produktů z trhu. Produkt byl distribuován do restaurací a jídelen. SVS proto informace dále předala také krajským hygienickým stanicím," upozornil Vorlíček s tím, že kontroly ještě neskončily.

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí, ale také špinavých rukou), způsobují onemocnění salmonelózu. To se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.

"Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u drůbežího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci další potraviny a prostředí infikovanou potravinou, a kuřecí maso neomývat," doporučuje SVS.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.