Veterináři varují před nakaženou sekanou. Našli v ní nebezpečnou bakterii

Na hrozbu kontaminované sekané upozornila v pátek SVS. Ve výrobku s názvem Chá Chien našli nebezpečnou bakterii druhu Listeria monocytogenes. Půlkilová balení sekané se dostala i mezi zákazníky.

Podle SVS tvořili většinu odběratelů příslušníci vietnamské komunity. "Dle informací zjištěných veterinárními inspektory při došetřování případu byly výrobky prodány konečným spotřebitelům na Rakovnicku a částečně i v Praze," upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

[chooze:article;value:535402]

Rizikovou šarži tvoří balení o hmotnost 500 gramů s datem výroby 11. prosince 2023. Datum minimální trvanlivost je 14. ledna 2024. Výrobcem je firma AD Výroba potravin s.r.o.; Bukov u Hořoviček; Hořovičky.

Veterináři lidem, kteří si sekanou zakoupili, důrazně doporučují, aby nebezpečnou sekanou nejedli. Bakterii sice může zničit správná tepelná úprava, přesto však veterináři radí, aby zbytečně neriskovali.

Listeria může způsobit nemoc zvanou listerióza. U lidí se silnou imunitou se nemusí ani projevit příznaky, avšak starší lidé a ti s oslabenou imunitou mohou trpět příznaky, které jsou podobné silné chřipce a záněty mozku a mozkových blan. U těhotných žen může listerióza dokonce vyvolat potrat.

Lidl prodával šizený guláš. Inspektoři zadrželi rovnou čtyři šarže (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.