Veterinární správa ruší domácí zabíjačky. Obává se afrického moru prasat

Státní veterinární správa v pondělí omezila pořádání domácích zabíjaček. V takzvaném uzavřeném pásmu II zakazují veterináři přesun domácích prasat na dočasná hospodářství, tedy do domácností, kde probíhají domácí porážky.

Podle SVS totiž prasata často nekončila tam, kde měla. "Důvodem tohoto zpřísnění je zjištění SVS, že v mnoha případech jsou prasata přemisťována na jiné místo, než chovatel uvede při koupi prasete, což s sebou nese problémy při kontrolách biologické bezpečnosti," vysvětlil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Přísný zákaz se týká jen uzavřeného pásma II, které se v současnosti vztahuje na části Libereckého kraje, kde se africký mor prasat objevil. Jde o Frýdlantský výběžek a okolí Mimoně, Kuřivod a Doksů. Nakaženého divočáka odstřelili myslivci také poblíž Horního Vítkova na Liberecku. Veterináři proto uzavřené pásmo budou ještě rozšiřovat.

[chooze:article;value:539868]

V uzavřeném pásmu I platí volnější režim. Zájemci o domácí zabíjačku se tam ještě naděje vzdávat nemusí. Budou si tam však muset požádat o výjimku. Uzavřené pásmo I se týká obcí v okolí pásma II. Z větší části se nachází v Libereckém kraji, mírně však zasahuje i do Středočeského.

Pro lepší kontrolu divočáků v oblasti veterináři také navýšili zástřelné. Lovci, kteří odstřelí divočáka o hmotnosti nad 80 kilogramů, dostanou za odměnu 5 000 korun, a to v obou pásmech. U lehčích kusů zůstává odměna na tisíci v prvním a dvou tisících korun v druhém pásmu. Konzumace ulovených divočáků je ale zakázaná.

Za letošní rok evidují veterináři už dva případy afrického moru prasat u ulovených divočáků. První zvíře ulovil lovec na začátku ledna, druhého nakaženého divočáka zastřelili myslivci mimo uzavřené pásmo II na Liberecku. U domácích prasat se smrtící nemoc zatím neprojevila.

Odstřel prasat s africkým morem vázne. Pomoci mají dotace na mrazáky (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.