Veterinární zátah na tržnici v Brně. Našli tam záhadné ptáky a zakázané larvy

[chooze:gallery;value:34072]

​V jednom z mrazicích boxů na asijské tržnici Vinamo v Brně se nacházely čtyři balení mražených larev bource morušového. Jejich prodej k lidské spotřebě je v Evropské unii nelegální. V další prodejně inspektorky našly v chladicím boxu plastovou přepravku se zhruba 20 uvařenými ptačími těly i s hlavou.

Druh ptáků už nešlo určit a prodejce ani neměl žádný doklad, kterým by prokázal původ potraviny. Dalším prohřeškem této prodejny bylo osm kilogramů chlazených klobás bez dokladů.

[chooze:article;value:400449]

​"Prodávající se navíc následně doznal, že klobásy pocházely z jeho vlastní nelegální domácí výroby. Také v tomto případě byly oba druhy pochybných potravin inspektorkami na místě znehodnoceny modrou barvou a bylo, podobně jako v případě larev bource morušového, nařízeno jejich neškodné odstranění v asanačním podniku na náklady provozovatele," uvedl mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Za uvádění potenciálně nebezpečných potravin na trh hrozí oběma provozovatelům ve správním řízení pokuta do výše až 50 milionů korun.

Mluvčí správy doplnil, že inspektoři se při kontrolách vietnamských podnikatelů, kteří hrají významnou roli v oblasti obchodu s potravinami v Česku, dlouhodobě setkávají se závadami, s neznalostí a nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů. Veterinární správa proto vydala informační leták, který v češtině a vietnamštině informuje o základních podmínkách pro přepravu a prodej živočišných potravin.

Kvalita pitné vody se stále zhoršuje. Vědci ji kontrolovali na jihu Čech (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.