Moderní bydlení

Větrná bouře Ashley zasáhne Evropu. Ženou se i masivní lijáky

[chooze:gallery;value:37763]

​Po hurikánu Kirk, který zasáhl Evropu minulý týden, se nad Atlantikem začala tvořit bouře Ashley. Pojmenoval ji tak irský meteorologický ústav Met Éireann. "V současnosti se vyvíjí v západní části severního Atlantiku na jižní straně tryskového proudu. Očekává se, že se o víkendu bude rychle pohybovat nad Atlantikem směrem na východ," popsali meteorologové.

"V noci ze soboty na neděli a v neděli se systém změní v bouřkovou tlakovou níži, která se bude pohybovat západně a severozápadně od Irska," pokračovali. "Bouře Ashley přinese v noci ze soboty na neděli silný jižní vítr a od nedělního dopoledne, odpoledne a v některých částech země až do večera druhou vlnu ještě silnějšího jihozápadního větru doprovázeného ničivými nárazy," řekla meteoroložka Liz Walshová.

[chooze:article;value:579113]

​Podle britského meteorologického ústavu Met Office může vítr ve Skotsku dosahovat rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. "V současné době se nacházíme v období mimořádně vysokých jarních přílivů, což v kombinaci se silným větrem a vysokými vlnami výrazně zvyšuje riziko pobřežních záplav, zejména na pobřeží Atlantiku," doplnila Walschová.

"Silný vítr může způsobit potíže zejména nákladním vozidlům, a proto vyzýváme řidiče, aby věnovali pozornost podmínkám, neboť na některých silnicích hrozí nebezpečí pádu stromů a trosek. Předpovídaný déšť ztíží viditelnost při jízdě a může způsobit lokální záplavy," řekl britský meteorolog Tony Wisson. Podle webu Severe Weather se očekává, že bouře může přinést i stomilimetrové srážky.

[chooze:article;value:577877]

​"V podstatě nás neovlivní, protože půjde někam k severovýchodu nad Skandinávii," komentoval pro TN.cz Český hydrometeorologický ústav, jestli bouře ovlivní i Česko. "Budeme tu mít pořád anticyklonální počasí, takže to bude připomínat babí léto, možná to v úterý přeruší nějaká studená fronta. Ale mělo by to být bez nebezpečných jevů," dodal ústav.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.