Větší ochrana pro mladé na sociálních sítích. Služba smaže jejich intimní fotky

Ve spolupráci společnosti Meta s americkou organizací Národní centrum pro pohřešované a zneužívané děti (NCMEC) vznikla služba Take It Down, která si klade za cíl co nejvíce ochránit intimní snímky mladých lidí před tím, aby se šířily po internetu.

"Take It Down přidělí jejich obrázkům nebo videu přímo na jejich počítači unikátní číselný kód (hodnotu hash). Tento číselný kód pak lidé poskytnou NCMEC a společnosti, jako je ta naše, mohou pak tyto kódy použít k vyhledávání jakýchkoliv kopií obrázků, obrázky odstraní a zajistí, aby se nešířily," uvedla společnost.

Postup je tedy takový, že lidé na svém počítači shromáždí své intimní obrázky, které chtějí, aby zmizely z internetu. Tyto obrázky nikam neposílají, ty zůstanou na jejich přístroji. Služba Take It Down pro každý jednotlivý snímek vygeneruje hash, tedy číselný kód, a pouze tento kód odešle přes službu organizaci NCMEC. Společnosti a sociální sítě, které s NCMEC spolupracují, pak s pomocí kódu intimní snímky naleznou a udělají maximum pro to, aby se dále nešířily.

[chooze:article;value:490878]

​Služba je dostupná zatím jen v angličtině a španělštině. Jak ale společnost potvrdila pro TN.cz, pomoc už ale na ní mohou najít mladí lidé z celého světa, tedy i z České republiky. V následujících měsících budou stránky přeložené i do dalších jazyků.

Další update se týká sociální sítě Instagram. Účty náctiletých budou pod větší ochranou a bude složitější si je zobrazovat a sledovat je. Instagram bude v případě, kdy účet náctiletého bude sledován podezřelou osobou, prostřednictvím notifikace upozorňovat uživatele. To stejné platí pro označení, komentáře a další. Uživatel účtu pak bude moci omezit veškeré interakce s podezřelým člověkem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.