Většina Čechů je pro spotřební daň z tichého vína. Politici to tak ale nevidí

Občanští demokraté na dotaz TN.cz zvolili diplomatickou odpověď. "Občanští demokraté v současné době vedou o spotřební dani na tiché víno diskuze uvnitř strany i koalice. Nejzásadnějším argumentem pro zavedení je, že se jedná o jediný druh alkoholu, který dnes není zdaněný," uvedl mluvčí strany Jakub Skyva.

Je to přitom jejich ministr Zbyněk Stanjura, který chce na tiché víno uvalit spotřební daň. Podle něj není obhajitelné, aby v době snahy o úspory nebylo daněné.

Většina koalice je pro zdanění

Podporu z koaličních stran má u Pirátů, TOP 09 i STAN. "Za Piráty se ke zdanění tichého vína stavíme stále stejně, a to tak, že systém musí být spravedlivý. Debata o zdanění tichého vína je pro nás debatou především o narovnání podmínek s dalšími druhy alkoholických nápojů, které jsou také vyráběny u nás a jsou zatíženy spotřební daní, a nevidím důvod pro nesystémovou výjimku u tichého vína," prohlásil jejich předseda Ivan Bartoš.

Bartoš ale také zastává názor, že je potřeba hledat shodu v koalici. "My prosazujeme variantu, kde bude základní sazba daně odpovídat sazbě šumivého vína 1:1. Obecně by měla spotřební daň odrážet skutečný obsah alkoholu ve vyrobeném produktu, nikoli to, jestli jde o pivo nebo víno nebo třeba cider," upřesnil Bartoš.

"Podporujeme také rozdělení sazeb na tichá vína pro malé a velké výrobce a zachování osvobození u výroby pro domácí spotřebu. Návrh musí být zároveň připraven tak, aby změny nezpůsobily tuzemským vinařům zbytečně nadměrnou administrativní nebo finanční zátěž," dodal Bartoš.

[chooze:article;value:552610]

​Jak uvedl poslanec Miloš Nový (TOP 09), zdanění tichého vína je v souladu s dlouhodobým záměrem strany v otázce daňové politiky. "TOP 09 preferuje snižování podílu přímých daní, které v podstatě zdaňují výkon, ve prospěch růstu podílu nepřímých daní, které zdaňují spotřebu. V rámci konsolidačního ozdravného balíčku došlo k postupnému růstu zdanění alkoholu, konkrétně v případě zvýšení daně z lihu. Jsem přesvědčen, že je dlouhodobě neobhajitelné, aby byl jeden druh alkoholu osvobozený od spotřební daně a jiné ne. Například piva, šumivých vín a lihovin se osvobození od spotřební daně netýká," řekl Nový.

Smyslem daně podle Nového není poškodit české vinaře. Zavedení spotřební daně se ale netýká jenom jich. "Podle informací ministerstva financí v současnosti nečerpají daňovou úlevu pouze domácí vinaři, ale také producenti zahraničních vín, takže minimálně dvě třetiny daňové úlevy končí v zahraničí. To nepovažujeme za správné. Samozřejmě je potřebné věnovat velkou pozornost parametrům zdanění tichého vína tak, aby nepoškodilo vinaře nepřiměřeným nárůstem administrativy," shrnul Nový.

Postoj STAN je jasný a návrh podporují. "Víno je alkohol jako každý jiný, není tedy důvod, aby mělo jako jediné výjimku. Navrhujeme stejnou sazbu, jako je pro šumivá vína, a poloviční sazbu pro malé, nezávislé výrobce. Tedy pro vinaře s produkcí do 1 000 hektolitrů. Slova o konkurenční nevýhodě nejsou pravdivá, protože na území ČR by spotřební dani podléhala všechna vína, i ta dovážená, a naopak export našich vinařů se řídí daněmi země, kam se vyveze. Takže o znevýhodnění rozhodně nejde," vysvětlila poslankyně za STAN a členka pracovní skupiny k tichému vínu Hana Naiclerová.

Nekompetentní návrh, hřmí Schillerová

Naopak stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) považuje návrh na zavedení spotřební daně za nekompetentní, hlavně v případě Česka, které patří mezi producentské země.

"Spotřební daň je spojena s velkou mírou administrativy a nákladů, která by zdražila tuzemskou produkci vína a v konečném důsledku znamenala konec mnoha rodinných vinařství, méně turistického ruchu a postupnou proměnu naší krajiny. Už tak je u nás výroba vína s ohledem na geografickou polohu nákladnější než v jižnějších státech, které své vinaře navíc velmi důsledně podporují," vyložila Schillerová.

[chooze:article;value:555150]

​"Jako člověk, který se většinu svého profesního života pohyboval ve finanční správě, navíc vím, že žádný velký rozpočtový přínos by zavedením této obtížně a nákladně spravovatelné daně nenastal. Jakékoliv izolované řešení, které nebude platit pro všechny členské země EU, ale bude postihovat jen vinaře z ČR, by mělo být mimo seriózní debatu," dodala. Odhady výnosu spotřební daně z tichého vína se pohybují v nižších jednotkách miliard korun.

Hnutí SPD sice odpověď nezaslalo, dle dřívějších vyjádření ale zavedení daně nepodporuje. Lidovci odpověď také nezaslali, ministr zemědělství Marek Výborný byl ale hostem nedělního pořadu Na vaší straně. "V žádné z producentských zemí v Evropě spotřební daň na tiché víno zavedena není. Ani o tom tyto státy neuvažují," řekl ve vysílání k tématu. Vládní koalice má nyní 108 poslanců. Z řad lidovců je jich ale deset.

Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL ČR) za poslední rok dvakrát zjišťovala názory Čechů ohledně zavedení spotřební daně na tichá vína. Loni v létě bylo pro zavedení 49 procent a 18 procent proti. Letos v průzkumu, který byl zveřejněn v pondělí, padl dotaz, zda lidé souhlasí, aby u všech druhů alkoholu byl líh daněný stejnou spotřební daní, s čímž rozhodně souhlasilo 30,7 % a spíše 31,8 % (dohromady 62,5 %), zatímco spíše proti bylo 14,6 % a zcela proti 5,4 % (dohromady 19,9 %).

[chooze:poll;value:e92a6796f49e9e9a4f055ff4752f29a1c0138c5f;layout:tn_nova]

Zde se můžete podívat na záznam pořadu Za pět minut dvanáct, kde jedním z témat bylo i zavedení spotřební daně na tichá vína:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.