Většina Čechů nakupuje vánoční dárky s předstihem. Utrácí za ně tisíce

Vánoce se pomalu, ale jistě blíží a řada lidí už začíná nakupovat vánoční dárky pro své nejbližší. Podle říjnového průzkumu společnosti Alza už někteří začali dokonce dárky nakupovat. Už v říjnu začalo nakupovat přibližně 11 procent z 1 164 dotázaných. Shodně po 33 procentech dotázaných pořizuje dárky v listopadu a první polovině prosince. Na poslední chvíli nakupuje 23 procent lidí.

Při výběru obchodu, kde dárky pořídí, rozhoduje u lidí hlavně cena. Z 607 respondentů ji za nejdůležitější faktor označilo 59 procent z nich. Druhým největším důvodem je možnost nakoupit všechny dárky na jednom místě (20 procent). Následují garance včasného doručení (12 procent), doprava zdarma (pět procent) a snadné vrácení (čtyři procenta).

Češi se za vánoční dárky nebojí utratit značné množství peněz. Mezi pěti až deseti tisíci korun za ně plánuje zaplatit 24 procent z 1 039 dotázaných. Přes deset tisíc za dárky utratí 27 procent dotázaných. Mezi třemi až pěti tisíci utratí 21 procent respondentů. Až 13 procent lidí plánuje do dárků investovat méně než tisíc korun.

[chooze:article;value:528670]

Problém často vzniká už se samotným vymýšlením toho, co pořídíme. Nejčastěji pro rodiče a partnery. "Rozhodně ale právě partnerům kupují zákazníci dary nejdražší. Uvedlo to 45 procent dotazovaných," uvádí se ve výsledcích průzkumu.

Nejoblíbenějším způsobem dodání jsou pro zákazníky Alzy výdejní boxy. Své objednávky si tam vyzvedává 64 procent respondentů. Dovoz až domů se překvapivě umístil až za vyzvednutím na výdejním místě a pobočce. Balíček si až před dveře nechá dovézt jen osm procent dotázaných.

[chooze:poll;value:934b3a11f33233bfb4a6635f709a3eef3fb32534]

Obchodníci evidovali zájem o vánoční dárky už v polovině října. Trendem jsou adrenalinové zážitky (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.