Většina Čechů nesouhlasí se střídáním času. Staří chtějí zimní, mladí zase letní

[chooze:gallery;value:33723]

​Otázka, zda zachovat střídání času je v posledních letech v Česku stále diskutovanější. Z nejnovějších výzkumů ale vyplývá, že Češi už se jasně přiklání k jejímu zrušení, a to zvlášť u starší populace. "Ve skupině lidí nad 45 let se pro zrušení vyslovilo víc než 80 %, v celé populaci je to 67 % lidí," píše se ve výzkumu společnosti STEM/MARK. 

​Přestože se o jednotném času v Evropské unii na nejvyšší úrovni diskutuje od roku 2019, debata i legislativní návrh pro jednotlivé země postupně vyšuměl a podle směrnice bude střídání letního a zimního času zatím dál platit určitě do roku 2026. Podle europoslanců by se ale mohli k debatám o jednotném času politici v Evropě vrátit už příští rok. "Španělské předsednictví už vedlo k tématu neformální konzultace," napsal redakci TN.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:526788]

​To, že jim střídání času vyhovuje, sdělila výzkumníkům pouze třetina lidí, zbytek pociťuje problémy, které se patrně projevují i věkem. Lidé nad 45 let totiž stále častěji zmiňují potíže s tím, jak změna působí na jejich biorytmu i pravidelný spánek.

"Příčinu lze nejspíše hledat ve schopnosti adaptace našeho organismu na tyto změny. Mladí změnu času příliš neřeší a nový režim přijmou v podstatě ze dne na den, ale starším lidem trvá mnohem déle, než si na časový posun zvyknou," hodnotí analytik STEM/MARK Radek Pileček. 

[chooze:article;value:526351]

Generační rozkol 

Střídání času se původně zavedlo kvůli úspoře elektrické energie a přínosu pro hospodářství, to ale nyní prakticky nikdo z oslovených Čechů nepovažuje za pádný argument. I přes neustálé diskuze o zrušení nebo zachování, se ale Češi neshodnou na tom, jestli zůstat u letního nebo zimního času. U většiny populace vyhrává letní čas, pro který je 40 % lidí, přičemž zhruba třetině na tom nezáleží. Je však zřejmé, že v Česku toto téma představuje zásadní generační rozkol. 

"U mladých lidí pod 30 let dominuje preference letního času, protože mladí jsou častěji 'sovy' a ocení sluneční svit spíše ve večerních hodinách. Starší lidé nad 45 let naopak dříve vstávají, proto by jim přišlo lepší mít celoročně čas zimní,“ hodnotí analytik Pileček. Výzkumu se účastnil reprezentativní vzorek 511 osob ve věku 15–64 let. 

Po změně času přibývá nehod. Kvůli mikrospánku vjel řidič do protisměru (3/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.