Většina Čechů podporuje stejnopohlavní manželství. Souhlasí i s adopcemi

[chooze:gallery;value:32173]

"Více než čtyři pětiny dospělé populace (83 %) uznávají v českém právním řádu kodifikované právo homosexuálů uzavřít registrované partnerství," upozornilo CVVM v tiskové zprávě. Proti je 14 procent dotázaných.

Většina Čechů však chce, aby stejnopohlavní páry měly více práv, než v současnosti mají. Pro adopci dítěte partnera či partnerky je 77 procent respondentů, adoptovat dítě z ústavu by měli mít právo podle 63 procent lidí a uzavírání stejnopohlavních sňatků podporuje 58 procent Čechů.

"Mezi odpůrce všech sledovaných práv se častěji zařadili respondenti starší 65 let, dotázaní hodnotící svou životní úroveň jako špatnou a lidé hlásící se k levicové politické orientaci. Odpůrci všech sledovaných práv rovněž častěji uváděli, že mezi homosexuálními muži a ženami nemají žádné přátele, ani známé," upozornilo CVVM.

[chooze:article;value:507042]

Podpora pro více práv LGBT+ lidí oproti posledního průzkumu na toto téma roste. V roce 2019 totiž například stejnopohlavní sňatky podporovalo 47 procent Čechů a proti jich bylo 48 procent. Nyní má podporu vyšší o 11 procentních bodů a proti je 38 procent.

Respondentů se také ptali, jestli přiznání k homosexualitě způsobí potíže v soužití s ostatními lidmi v jejich obci. Že by přiznání problémy způsobilo, si myslí 41 procent Čechů. Opak si myslí 54 procent. Že homosexuály v jejich obci přijmou, si tak myslí nejvíce lidí od začátku zkoumání.

[chooze:article;value:507248]

Výzkumníci z CVVM zjišťovali také postoje Čechů k otázkám interrupce, eutanázie a prostituce. Výsledky zveřejnili tento týden.

Celkem 79 procent Čechů si myslí, že si sama žena má rozhodnout o tom, zda má její těhotenství být uměle přerušeno. Úplný zákaz požadují dvě procenta dotázaných.

Dohromady 73 procent lidí souhlasí s eutanázií. Liberální jsou Češi i ohledně prostituce. Podle 40 procent dotázaných by prodávání sexu mělo být povoleno a zákonem upraveno jako živnost. Dalších 37 procent si myslí, že stačí, když bude zákon postihovat kriminalitu s prostitucí spojenou.

Oba průzkumy probíhaly v dubnu a květnu. Ptali se 834 lidí starších 15 let. 

Boj o stejnopohlavní manželství: Neví se, co udělají poslanci ANO a ODS:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.