Většina Čechů se obává chudoby. Výrazně šetřit začalo 78 procent lidí

[chooze:gallery;value:32453]

Většina Čechů se bojí chudoby a zásadního snížení své životní úrovně. Vychází to z průzkumu agentury STEM, který se zabýval postojem Čechů k chudobě. Podle něj se chudoby v květnu 2023 alespoň trochu obávalo 58 procent všech obyvatel Česka. Z toho 21 procent výrazně.

Strach z chudoby má i značná část lidí, kteří jsou finančně dobře zajištěni. "Zatímco dobře zajištěné domácnosti se obávají snížení životní úrovně v 25 procentech případů, mezi špatně zajištěnými tuto obavu vyjadřuje de facto každý," řekl ředitel STEM Martin Buchtík.

[chooze:article;value:510465]

Situace je v tomto ohledu o něco lepší než před rokem. Při stejném průzkumu, který loni v červnu STEM vypracoval, se chudoby obávalo 65 procent dotazovaných Čechů. Oproti loňsku tak strach o něco klesl.

Za obavami stojí především rostoucí ceny energií a pohonných hmot. Právě toto zdražování přinutilo drtivou většinu Čechů omezit své potřeby. Kvůli tomu více šetří přes 78 procent lidí. Ve skupině průměrně zajištěných respondentů to je dokonce 90 procent a u špatně zajištěných 95 procent.

Špatná ekonomická situace a obavy ze zhoršení životní situace mají vliv na to, jakým způsobem nahlíží lidé na činnost vlády Petra Fialy (ODS). Podle 81 procent dotázaných jsou snahy vlády o zabránění nárůstu chudoby nedostatečné. Nejhůř je na tom vláda mezi chudšími obyvateli, u kterých podíl lidí nespokojených s vládní činností dosahuje 90 procent.

Lidé šetří, kde se dá. V Česku se objevilo více zahrádkářů či kutilů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.