Většina nemocnic v Gaze je mimo provoz. Izraelci pod nimi našli výbušniny

Největší nemocnice v Pásmu Gazy al-Šífa se mění na hřbitov. Pro 200 lidí, kteří údajně měli kvůli nedostatku paliva a elektřiny v nemocnici zemřít, tam prý vykopali hromadný hrob. Na místě jsou podle izraelské armády i lidé unesení Hamásem. Proti ostřelování nemocnic se ozývá i Velká Británie nebo USA.

"Nechceme vidět přestřelky v nemocnicích. Chceme, aby byli pacienti ochráněni. Nemocnice by měly být schopny efektivně fungovat, aby pacientům mohly poskytovat lékařskou péči," vzkazuje poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. 

[chooze:article;value:529272]

​Izraelská armáda mezitím zveřejnila záběry údajného útoku na policejní velitelství Hamásu v Gaze. Hamás má mít velitelské centrum i pod budovou al-Šífy, vedení nemocnice i Hamás to ale popírají.

"Jak se dostáváme hluboko do Pásma Gazy, uvědomujeme si, že každý druhý dům má vchod do podzemního města teroru. Zabrali školy, mešity, nemocnice, téměř všechno, co si dokážete představit," tvrdí izraelská velvyslankyně ve Spojeném království Cipi Hotovelyová. 

Izraelské jednotky našly všemožné zbraně údajně i pod dětskou nemocnicí ar-Rantísí. "Jsme v suterénu nemocnice. Jsou tu výbušniny. Vesty s výbušninami pro teroristy, kteří se mají odpálit. V nemocnici mezi pacienty," popsal nález mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. 

[chooze:article;value:529291]

​V suterénu nemocnice byly i stopy po izraelských rukojmích. "Tady teroristé podle našeho podezření drželi rukojmí. Je tu seznam strážců, kam psali své jméno. Každý měl svou směnu a hlídal rukojmí, kteří tu byli," pokračoval Hagari. 

Hamás prý nabídl propuštění až 70 izraelských žen a dětí výměnou za pětidenní příměří. Příbuzní rukojmích se vydali na 70kilometrový pochod z Tel Avivu do Jeruzaléma, aby vyjádřili nespokojenost s tím, že vláda propuštění asi 240 rukojmích doteď nevyjednala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.