Moderní bydlení

Vězni jsou stále agresivnější. Věznicím chybí dozorci i další zaměstnanci

Před deseti lety evidovala vězeňská služba jen 18 případů napadení dozorců za rok, loni už jich bylo třikrát víc, tedy 58. Z toho ve dvou případech šlo o pokusy o vraždu.

"Byl to případ ve Všehrdech, kdy dva mladiství napadli dozorce. V minulých dnech byli obviněni z pokusu o vraždu. Co se týče napadení příslušníka nebo dozorce, tak letos jsme na čísle 29," uvedla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Jen letos za prvních osm měsíců vzrostl počet vězňů v Česku o více než stovku, a to na 19 687 (z původních 19 571). Na starosti je má přes šest tisíc příslušníků Vězeňské služby. "S personálním podstavem se Vězeňská služba potýká dlouhodobě. V tuto chvíli nám chybí téměř 1 000 lidí," doplnila Prunerová.

Nejvíce dozorců chybí v pražských věznicích Pankrác a Ruzyně, poté ve Valdicích na Jičínsku, ale také v Horním Slavkově na Karlovarsku nebo v Plzni na Borech. Pomáhat by tak dozorcům měli podle Unie bezpečnostních sborů vojáci nebo policisté.

[chooze:article;value:574584]

​"Pokud by to napadání dozorců a nezvládání situace ve věznicích trvalo a nešlo by vyřešit jiným způsobem, tak by při porušování veřejného pořádku a zabezpečení, aby se ti vězni nedostali ven, policie musela pomoci. Ke službě u policie můžete povolat i vojáky, kteří se označí páskou," vysvětlil předseda Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký.

"V tuto chvíli si spíš myslím, že je to nemyslitelné," reagovala Prunerová. Vězeňská služba kromě dozorců postrádá také vychovatele, pedagogy, psychology, ale i lékaře a zdravotní sestry napříč všemi věznicemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.