Věznice budou odsouzeným z jejich příjmů spořit. Novelu schválila vláda

Nejzásadnější změny novela znamená pro odsouzené s exekucí, kteří pobírají důchod. V současnosti se jim totiž na exekuci strhne celý příjem. "Lidé, kteří nejsou zařazení do práce a často nejsou zařazení kvůli nějakému stupni invalidity nebo kvůli tomu, že jsou starobní důchodci, tak neměli vůbec žádné peněžní prostředky. Ti lidé nemohli posílat peníze na výživu svých dětí. Nemohli si připlatit za léky," vysvětlila právnička ze společnosti RUBIKON Centrum Pavla Aschermannová.

Nově by ale jak z důchodů, tak i z peněz, které vězňovi pošle třeba rodina na exekuce, odcházela menší část. Věznice by povinně musela odsouzenému část peněz odkládat a uspořenou částku by dostal při propuštění. V tuto chvíli věznice takto střádají peníze jen pracujícím odsouzeným z výplaty. "Toto bylo potřeba víceméně sjednotit. Jestli je na to možné vést exekuce, kolik těm vězňům má zbýt a podobně," uvedl ministr pro legislativu Michal Šalamoun (Piráti).

[chooze:article;value:511229]

Zároveň novela také zvedá částku vyplácenou na takzvaném sociálním kapesném. "To sociální kapesné se dává lidem, kteří nemají žádné příjmy a neodmítli práci," doplnila Aschermannová.

Vláda chce tuto částku zvýšit ze současných 100 korun měsíčně na 150 korun. Podle řady odborníků ale není toto navýšení dostatečné. Například Asociace organizací v oblasti vězeňství navrhuje, aby se kapesné navýšilo na částku 300 korun. "Když si představíme, kolik peněz musí ten odsouzený vydat třeba za to, že chce napsat dopis, že si chce zatelefonovat, když si chce nakoupit. Ve vězeňských prodejnách ty ceny nejsou úplně malé. Například balík vložek tam stojí 90 korun," popsala Aschermannová.

Sociální kapesné by se ale mohlo ještě zvýšit až bude novela ve Sněmovně. I když opoziční ANO s novelou jako s celkem souhlasí, chce tuto částku ještě řešit. "Tam je potřeba zvážit, jestli, když je ve věznici, tak potřebuje těch peněz víc. Nevylučuji případný pozměňovací návrh," nechal se slyšet poslanec Petr Sadovský (ANO). Celkem je v českých věznicích zhruba 20 tisíc odsouzených. Vyplácení sociálního kapesného se podle odhadů odborníků může týkat jednoho až 2000 z nich.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.