Více než třetina kandidátů na Hrad je pro zvýšení daní, další to nevylučují. PŘEHLED

Nikdo z potvrzených kandidátů na Hrad nechce snižovat sociální dávky. Shoda už ale nepanuje ohledně zvyšování daní. Zatímco někteří kandidáti jsou vysloveně proti zvyšování daní, jiní to nevylučují a někteří to dokonce navrhují.

Proti zvyšování daní

První, kdo zodpověděl otázky pro prezidentské kandidáty, byl poslanec SPD Jaroslav Bašta. "Jsem proti zvyšování daní. Sociální dávky bych nesnižoval, ale zpřísnil bych kontrolní mechanismy pro jejich poskytování," napsal.

Daně by se určitě neměly zvyšovat ani podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše: "Za našeho působení se daně snižovaly o stovky miliard, které tato vláda lidem vysává z úspor de facto inflací, která nahradila zvýšení daní a ze které meziročně do konce listopadu zinkasovala 116 miliard korun navíc. Ženou tisíce lidí na přeplněné úřady práce, kde se tísní v nekonečných frontách, aby si mohli s prosíkem požádat o pomoc, která také může přijít až za několik měsíců. Je to katastrofa. Důchodci, kteří celý život platili daně, musí doslova žebrat na úřadech."

Podle Babiše vláda zaspala a dělá jen to, co dělala vláda předsedy ODS Petra Nečase. "Tupě škrtají, ale na své peníze si nesáhnou, dokonce si platy významně navyšují. Ještě upraví služební zákon, aby mohli mít více kamarádíčků na ministerstvech a podojit stát. V tuto chvíli je třeba šetřit na provozu a také na platech politiků." Babiš také uvedl, že sociální dávky by se snižovat neměly, je ale třeba je kontrolovat a hlavně vyplácet včas, což se podle něj neděje.

[chooze:article;value:480991]

Pro zvýšení daní

Podle senátora Marka Hilšera (nez.) nehospodaří český stát dobře a je nutné snížit výdaje a navýšit příjmy rozpočtu: "Jiná možnost není, aby stát zůstal spolehlivý a nepřestal fungovat. Sociální dávky snižovat nelze. Je však možné pracovat s jejich nastavením tak, aby směřovaly ke skutečně potřebným."

Hilšer patří ke kritikům zrušení výpočtu daně ze superhrubé mzdy a stále má za to, že je možné se k tomu vrátit. "Je možné také zvýšit majetkové daně, například odvozovat daň z nemovitosti od její komerční hodnoty. Jsem ale proti vyššímu zdanění práce a zvýšení odvodů za sociální pojištění, které zatěžuje byznys – hlavně malé a střední firmy," vyjevil.

"Stát by měl nabídnout občanům dohodu: za každou korunu navíc, kterou budu muset vybrat, korunu ušetřím na výdajích, nebudu po vás občanech chtít nic, co bych sám jako stát nedokázal ušetřit," dodal Hilšer.

Aby se za současné situace, kdy jsou schodky státního rozpočtu nejvyšší v historii, za každou cenu trvalo na nezvyšování daní, považuje generál ve výslužbě Petr Pavel za špatnou cestu: "Myslím, že vláda nakonec nebude mít jinou možnost než do systému daní sáhnout, protože situace, ve které jsme, nejde vyřešit jenom úsporami na výdajové stránce."

​"Navíc ani na výdaje zatím vláda příliš nesáhla, takže bude potřeba hledat jiné zdroje. A těmi jinými zdroji jsou právě daně. Vláda může nejdříve sáhnout na takové daně, které občany zase tolik bolet nebudou, například majetkovou daň, která je u nás extrémně nízká. Další možnosti jsou v oblasti DPH a zbytečně složité sazby. Kdyby se naše sazby zjednodušily alespoň na dvě, tak by se dalo vybrat mnohem více peněz – podle odhadů odborníků kolem 70–80 miliard korun za rok. Snižování sociálních dávek i kvůli inflaci a zvyšujícím se životním nákladům není namístě," vyložil Pavel.

Podle senátora Pavla Fischera (nez.) potřebuje český daňový systém důkladnou reformu: "Tu musíme pečlivě připravit a postavit na celospolečenském konsensu. Nestačí zvýšit korporátní daně a zajistit jejich nezbytnou harmonizaci v rámci EU. Zdanit je třeba i majetek."

"Byť jsem spíše pravicově zaměřený, tak v dnešní době musíme uvažovat o digitální dani, stejně jako o sektorové dani týkající se zejména bank a energetických společností. Nechtěl bych v současné těžké době zvyšovat daně fyzickým osobám a malým podnikatelům, ale jinak opravdu není jiná odpovědná cesta než zdanit firmy s obrovskými zisky," okomentoval podnikatel Karel Diviš. Sociální dávky by nesnižoval.

[chooze:article;value:480964]

Proti snižování daní

Šéf odborů ČMKOS Josef Středula přímo neřekl, že by byl pro zvýšení daní, odmítá ale jejich snižování: "Neměly by se snižovat sociální dávky, ty by se měly zvyšovat. A co se týká daní, tak jsem kritikem jejich nezodpovědného snižování, které probíhá od roku 2020 do současnosti. To způsobuje obrovské deficity, jež má teď někdo zájem přenést na obyčejné lidi. A s tím já nesouhlasím."

Zvýšení daní nevylučují

"Otázka daní a vůbec způsobu snižování státního dluhu musí být součástí širší diskuse o strategii, jak toho dosáhnout. Případné zvyšování daní nesmí mít dopad na lidi s nižšími příjmy. Sociální dávky v době rostoucí drahoty není možné snižovat," prohlásil lékař Tomáš Zima.

"V otázce zvyšování daní zatím vnímám, že jsme neudělali ani krok číslo jedna: nepodívali se na výdaje státu a neověřili, zda stát utrácí veřejné peníze efektivně. Zvýšit příjmy z daní musí být vždy až případné následující řešení," odpověděla na otázku ekonomka Danuše Nerudová.

Zvýšení daní je hrozbou, říká ekonomka

Může si český stát ale v současné době dovolit nezvyšování daní? Podle ekonomky Markéty Šichtařové bychom si nezvyšování daní dokonce měli dovolit, pokud chceme zachovat konkurenceschopnost a efektivitu české ekonomiky. "Problém s českým státním rozpočtem vůbec není v daních a příjmech státního rozpočtu, ty jsou velmi vysoké. Problém je v tom, že máme naprosto nadměrné výdaje. Skrze to, že nám tak rostou výdaje státního rozpočtu, tedy vlastně že rostou veřejné výdaje vzhledem k HDP, tak se výrazně blížíme 50 procentům veřejných výdajů vzhledem k HDP."

Hranici 50 procent označuje Šichtařová za rozdíl mezi kapitalistickou a socialistickou ekonomikou. "V okamžiku, kdy se výdaje převáží přes těch 50 procent, tak už je to ekonomika státní, a my se k tomu velmi rychle blížíme. Jsme na nějakých 46 procentech. Problém není v tom, že vybíráme málo daní, my jich vybíráme hodně, problém je v tom, že státní sektor extrémně bují a že máme příliš vysoké výdaje ze státních rozpočtů. Problém není jen v sociálních dávkách, ale hlavně ve všech dalších dotacích a přerozdělování v ekonomice, které by se mělo snížit," dodala.

[chooze:poll;value:8df1bd45d8352ccc4820e428208aa7528cbcb5b9;layout:tn_nova]

Podívejte se na reportáž TV Nova o volebním průzkumu před prezidentskými volbami agentury Median z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.