Více než třetinu Čechů trápí alergie. Přibývá i těch na různé potraviny

Trápí vás rýma, bolest hlavy, ekzém nebo pálení očí? Možná máte alergii. Mezi nejčastější alergie patří ty na pyly, roztoče a prach. Nejagresivnějším jarním stromem je bříza, která alergiky obtěžuje už od března.

V České republice trpí některou z forem alergie více než třetina obyvatel, v Evropě je to dokonce až 40 % populace. A počet lidí alergických například na pyl se za posledních 20 let ztrojnásobil.

"Momentálně mi teče pořád z očí. A jestli to je pyl, nebo je to něco jiného, to nevím," řekl jeden z dotázaných. "Alergii mám na více věcí. Prach, pyl, roztoče. Beru na to i léky a když už je to špatné, tak nemůžu ani mluvit, jen chraptím," řekl další.

Přibývá také potravinových alergií. Například děti mají nejčastěji problémy s mléčnými výrobky. "U těch dospělých jsou to spíše potom ryby, oříšky nebo při přecitlivělosti organismu a časté expozici třeba sója," přiblížila klinická nutriční terapeutka Jitka Tomešová.

[chooze:article;value:500739]

Potravinové alergie doporučují odborníci řešit eliminační dietou, na zbytek nejlépe pomáhají léky. Existují ale i další rady, jak zmírnit alergickou reakci. Snažte se zmírnit stres, vyhněte se parfémům nebo tabáku, které jsou významnými dráždidly, upravte stravu a také si častěji myjte vlasy. Právě ve vlasech se totiž pyl může snadno uchytit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.