Více obchodů a němčiny ve školách. Politické strany řekly, co změní

Ve středu 21. srpna odstartovala na TN Live série 13 debat s názvem V 24: váš kraj, váš hejtman. První debata se věnovala Karlovarskému kraji a jejími hosty byli současný hejtman zvolený za koalici STAN Petr Kulhánek, bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Markéta Monsportová za Piráty nebo Miroslav Soural (KSČM).

​Místní HNHRM vyslalo do debaty Dalibora Blažka, za koalici ODS+TOP 09 dorazil Jiří Vaněček, Přísahu reprezentoval Vladimír Kňákal, koalici stran SNK1+KDU-ČSL Olga Haláková, za SPD a Trikoloru přišla Karla Maříková a za VOK Martin Maleček.

Hejtman Petr Kulhánek doufá, že tentokrát se v kraji domluví nová vláda rychleji. Minule byl Karlovarský kraj poslední, kde k dohodě došlo. "Předpokládám, že povolební jednání začnou hned po volební noci a bude možné sestavit koalici mnohem dříve než před čtyřmi lety. Nejvíce by pomohlo, kdyby dostatek mandátů získali zástupci současné koalice," řekl Kulhánek. Podle hejtmana funguje současné vedení kraje bez problémů. 

[chooze:article;value:569787]

Markéta Monsportová z Pirátů věří, že debakl její strany v eurovolbách neovlivní šanci Pirátů v Karlovarském kraji. "Snažíme se komunikovat věci, které se nám daří," uvedla. Během debaty přišla řeč i na aktuální kauzu kolem bývalého člena ODS Petra Bursíka. Bývalý radní Karlových Varů byl obviněn v souvislosti s údajnými machinacemi s veřejnými zakázkami v Ústeckém kraji, ale i v Karlových Varech. Podle Jiřího Vaněčka z koalice ODS a TOP 09 zatím není nutné měnit celý systém a je třeba počkat na výsledek celé aféry. 

Další částí debaty byla krátká anketa týkající se Karlovarského kraje. Vyplynulo z ní například, že KSČM je pro větší podporu malých prodejen na venkově nebo podporu výuky němčiny ve školách. ANO si zase myslí, že by měl kraj finančně podporovat letiště Karlovy Vary a nesouhlasí s privatizací krajských nemocnic. Právě například s podporou výuky němčiny na školách, malých prodejen na venkově nebo dopravou žáků do škol zdarma souhlasili všichni dotázaní. 

Předvolební sliby

Velkým tématem byly také předvolební sliby stran a koalic. Například Místní HNHRM chce zajistit dopravu k lékaři zdarma. Karlovarský kraj by podle Dalibora Blažka zpětně proplácel cesty například matkám s dětmi. Koalice SNK1+KDU-ČSL chce zase změnit image Karlovarského kraje. "Máme velké bohatství, suroviny, památky, přírodu. Je nutné to více ukázat veřejnosti," řekla Olga Haláková. 

[chooze:article;value:560827]

​Poslední diskuzní blok se týkal toho, co by se mělo v kraji zlepšit. VOK například slibuje, že již brzy bude v kraji letecká záchranka. "Je to na dobré cestě, letecká záchranná služba je pro nás velmi důležitá i kvůli členitosti Karlovarského kraje. Pro nás je to priorita," řekl Martin Maleček. 

Dle Vladimíra Kňákala ji ale nezvládne zaplatit samotný kraj. "Mělo by dojít k finanční podpoře od státu. Je to velmi drahá záležitost a musí být kompatibilní s pozemní záchrannou službou. Karlovarské nemocnici navíc chybí traumacentrum," uvedl zástupce Přísahy.

Povolební koalice

Většina zástupců stran již v debatě vyloučila možnou povolební spolupráci s KSČM a SPD. Komunisté zase odmítají spolupráci s ODS a Karla Maříková z SPD si nedokáže představit vládnout s ODS, TOP 09, STAN či Piráty. 

Na další debatu se mohou diváci těšit již v pátek 23. srpna a tentokrát dorazí hosté z Libereckého kraje. Další debaty budou pokračovat vždy v pondělí, ve středu a v pátek. 

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Sledujte předvolební debaty lídrů kandidátek ve vašem kraji na Nově:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.