Více peněz pro nejchudší Čechy. Není to tak složité, navrhují experti

[chooze:gallery;value:35363]

​Analýza společnosti PAQ Research přichází s tím, že převedení slevy na poplatníka do daňového bonusu by pro pětinu českých pracovníků, pro ty, kteří mají nejnižší příjmy, znamenalo v průměru 1 426 korun ročně navíc.

Podle analýzy, kterou připravili analytik Jakub Komárek, ekonom Michal Šoltés a sociolog Daniel Prokop, by to pro veřejné rozpočty znamenalo roční výdaj asi 1,6 miliardy korun. Na druhou stranu by to mělo přinést úspory v dávkovém systému až ve stovkách milionů korun a snížení administrativy.

"Cílem je napravit nedokonalosti současného systému, které zvyšují odvodovou povinnost nízkopříjmovým zaměstnancům a snižují progresivitu odvodového systému. Navrhovaná opatření pomohou k vyšší kupní síle domácností s vysokým sklonem ke spotřebě. Zároveň přispějí k zatraktivnění formálního zaměstnaneckého úvazku pro nízkopříjmové pracovní pozice," přiblížil Šoltés.

[chooze:article;value:535071]

Daňové změny chudým spíše uškodily

Problémem dle analýzy je také to, že daňové změny v posledních letech nízkopříjmovým zaměstnancům moc nepomohly. Zhruba deset procent z nich platí procentuálně vyšší odvody než v roce 2020 a snížila se progrese zdanění příjmů.

Mezi lidmi s nízkými příjmy se také zvyšuje podíl těch, kteří musí šetřit na energiích, potravinách a spotřebních věcech. To podle expertů přináší negativa pro celou společnost, jmenují hlavně celkový pokles spotřeby, pokles kupní síly, vysokou zátěž pro sociální systém a ztrátu motivace pracovat na formální trhu práce, tedy přechod do švarcsystému, nadužívání DPP (dohod o provedení práce) a podobně.

Dalším opatřením by bylo snížení minimálního základu pro výpočet zdravotního pojištění. To by pak znamenalo dalších 514 korun ročně pro nízkopříjmové. V součtu by to bylo průměrně 1 940 korun ročně na pracovníka z pětiny nejméně vydělávajících zaměstnanců.

[chooze:article;value:546618]

Navrhuje to i NERV

S podobným nápadem, tedy se změnou danění práce u nízkopříjmových zaměstnanců přišla začátkem roku i Národní ekonomická rada vlády (NERV). "Vysoké zdanění nízkých mezd vede k vyšším výdajům sociálního systému a zmenšuje množství lidí ochotných pracovat. A nízké mzdy v Česku daníme relativně hodně vysoko,⁠ marginální daňová sazba všech odvodů zaměstnance s minimální mzdou je od Nového roku 46 %," uvedl ve svém komentáři na portále Seznam Zprávy ekonom a člen NERV Petr Janský.

Pokud by snížení zdanění nízkých mezd znamenalo méně peněz do veřejných rozpočtů, dají se podle Janského zvednou daně například z neřestí a škodlivin, majetku nebo vysokých příjmů.

Dopady na veřejné rozpočty Dopady ekonomické a sociální
Opatření jako celek je navrženo rozpočtově neutrální. Zvýšení objemu pracovní síly.
Nižší příjmy kvůli snížení zdanění u nízkých mezd. Pravděpodobné snížení příjmové
nerovnosti (rozsah bude záležet na
výběru kompenzačních daní).
Vyšší příjmy díky pozitivním dopadům na zaměstnanost a nižší využívání šedé ekonomiky a sociálních dávek. Menší motivace zůstávat v šedé ekonomice nebo na sociálních dávkách.
Vyšší příjmy kvůli zvýšení zdanění na kompenzaci.
zdroj: NERV

"Ve zdanění neřestí a škodlivin pokulháváme. Přitom vyšší spotřební daně či změny v dani z přidané hodnoty vedoucí ke zdanění zdravotně škodlivých aktivit nebo aktivit škodlivých pro životní prostředí jsou jedny z mála daní, kdy můžeme mluvit o přínosech zdanění nad rámec vybraných daní," vysvětlil Janský.

"I v mezinárodním měřítku je zdanění příjmů v Česku vysoké, naopak některá jiná zdanění máme relativně nízká, například zdanění majetku, kde daníme jen nemovitosti a relativně velmi nízce, až teď na začátku roku došlo k navýšení. Já jako ekonom mám za to, že vysoké zdanění demotivuje k práci, kdežto vyšší zdanění majetku příliš neovlivňuje ekonomickou aktivitu včetně práce," řekl Janský pro TN.cz.

[chooze:article;value:543532]

"Koruna zaplacená na odvodech zaměstnancem s minimální mzdou je z ekonomického i sociálního pohledu velmi drahá koruna. Ubírá člověku s nízkými příjmy, demotivuje ho od práce a motivuje ho k odchodu do šedé ekonomiky a k sociálním dávkám," srovnal ekonom.

Pro růst ekonomiky NERV navrhuje snazší propouštění i investice do školství. Podívejte se na únorovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.