Více peněz pro učitele máme, říká ministr školství. Premiér ale tvrdí, že nejsou

Platy učitelů jsou stále třaskavým tématem. Podle ministra školství to vypadá, že by už být nemusely. "Jsme ve víru jednání skoro každý den, jednám s předsedou odborů, včera jsem žertoval, že se s ním vidím častěji než s rodinou. Hledáme cestu k tomu, jak upravit tarify ještě od září. My jsme mapovali ty možnosti, myslím si, že tady existuje prostor pro navýšení tarifů už teď a nepochybně od 1. ledna," ujistil Bek v úterní Snídani s Novou.

"Já doufám, že k navýšení platů dojde, protože není možné, aby se opakoval scénář z minulého roku, kdy školy neměly dost peněz na provoz a musely vše doplácet z peněz pro učitele," řekla stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO).

Premiér Petr Fiala (ODS) ale v neděli oznámil, že na letošní zvýšení nejsou v rozpočtové rezervě dostupné prostředky. "V letošním roce nemáme v rozpočtu peníze na navýšení objemu. Mně přijde trapné slibovat něco, když na to nejsou peníze. To, o čem debata je, že by se navýšili tarify od září, to předpokládá, že jednotlivé resorty mají prostředky. Od 1. ledna navýšíme objem mzdových prostředků," vyjádřil se Fiala.

[chooze:article;value:568098]

​Odbory požadují navýšení tarifů od září všem pracovníkům veřejné sféry a státu, a to o deset procent. V úterý jednaly znovu se zástupci vlády. Obě strany k dohodě nedošly, některé resorty prý ale rezervy mají.

"Obdrželi jsme informaci, že některé resorty jsou schopné zvládnout nárůst tarifů, což je pro nás překvapení. Uvidíme, jak to bude vypadat. Oblast kultury, Svaz měst a obcí a potom školství je schopno to zvládnout, možná by to zvládla i sociální péče," shrnul šéf odborů Josef Středula.

Strany se mají sejít naposledy ještě ve středu před jednáním vlády. Podle šéfa odborů se ale zatím jednání posunulo nejvíce od loňského podzimu.

O prioritách ve školství mluvil ministr Bek v pořadu Napřímo (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.