Moderní bydlení

Viceprezidentská debata v USA: Vance se krotil a Waltz byl rozevlátý, hodnotí expert

Jak Kozák poznamenal, debata kandidátů na viceprezidenty všechny příjemně překvapila. "Očekával se nějakým způsobem vyhrocený emocionální souboj plný osobních invektiv, ale oba viceprezidentští kandidáti, jak J. D. Vance, tak Tim Waltz, zřejmě byli nabrífovaní, aby se snažili ukázat v pozitivním světle," shrnul.

Waltz měl podle Kozáka největší problémy s tím, když tvrdil, že byl v roce 1989 v Číně v době, kdy byla slavná demonstrace na náměstí Nebeského klidu. "Zjistilo se, že byl v Číně až v srpnu, to znamená, že až po těch událostech. Takže přiznal, že se občas přeřekne," řekl Kozák.

"Zároveň J. D. Vance zaujal například svojí růžovou kravatou a také tím, že dokázal být v podstatě přívětivější a myslím si, že i uhlazenější. Server Politico například zhodnotil, že J. D. Vance tu debatu vyhrál, ale nevyhrál ji nutně svými argumenty, ale právě tím svým uhlazeným, klidným, sebevědomým stylem, kdežto Tim Waltz působil trochu rozevlátě, občas hodně poulil oči a tak podobně, ale to jsou vlastně spíše detaily," okomentoval Kozák.

Oba kandidáti mohou podle Kozáka být spokojení se svým výkonem, a že debatu ustáli. Na druhou stranu, nepředvedli takový výkon, aby k jedné či druhé straně přitáhli více voličů.

[chooze:article;value:576179]

​Vance je často proslulý svými ostrými výroky, jak Kozák zmínil, ale v debatě byl podstatně klidnější. Padl tedy dotaz, co za tím stálo. "To byla určitá strategie, protože J. D. Vance vstupoval do té debaty jako slabší z obou kandidátů. A právě ty jeho výroky například na adresu žen, které nemají děti, na adresu nelegálních migrantů, tak se ukazovaly až příliš radikální a spousta republikánů v zákulisí začala tvrdit, že Donald Trump udělal chybu, že si vybral právě J. D. Vance, protože odrazuje ty středové, ještě nerozhodnuté voliče," vyjasnil Kozák.

Kozák také řekl, že se kandidáti vůbec nedostali k tématu války na Ukrajině. K bojům na Blízkém východě se sice oba vyjádřili, ale spíše jen na obecné rovině podpořili Izrael. "Hlavním tématem byla domácí politika, byla to problematika migrace, omezování práva na potrat, byla to inflace, vysoké ceny za energie. A zase je pěkné, že když došlo například na to, jakým způsobem řešit to, že bydlení pro řadu Američanů se stává těžko dostupným, tak oba kandidáti přiznali, že řešení, která nabízí Kamala Harrisová, tedy podporu lidem, kteří si kupují svoji první nemovitost, tak J. D. Vance byl schopen říci, že vlastně na tom něco je a že to není úplně nesmyslné," zmínil Kozák. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.