Vichr a návrat mrazů. Meteorologické modely ukázaly, jaký bude únor

Přelom ledna se nese v duchu nadprůměrných teplot. Hned v pondělí meteorologové naměřili na Churáňově 13,1 °C, což pokořilo teplotní rekord z roku 1992. Nadprůměrně teplé počasí navíc vydrží i v první únorové dekádě.

"Na konci týdne dokonce ani nejnižší noční teploty nebudou klesat pod bod mrazu a odpolední maxima budou i nadále stoupat až k 10 °C. Příroda se bude i nadále probouzet," uvedla metroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:537679]

Až do 10. února ale musíme počítat se silným větrem. Dny budou oblačné až zatažené a jen přechodně bude polojasno. Místy bude také pršet, na horách se může objevit i sníh. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 7 až -2 °C. Během dne rtuti teploměrů mohou zpočátku a koncem období šplhat k 8 °C, těšit se ale můžeme i na příjemných 12 °C.

Ve druhé polovině měsíce se ale do Česka znovu vrátí zima a vše zase zmrzne. Období od 11. do 20. února bude podle meteorologů oblačné, přechodně až polojasné. Občas může i sněžit, v nižších polohách se déšť bude mísit se sněhem. Poránu se mohou objevit i mlhy nebo nízká oblačnost. Ráno teploty klesnou až k -4 °C a při zmenšené oblačnosti není vyloučeno, že bude dokonce chladněji. Během dne se vyšplhají maximálně na 4 °C, přechodně i 6 °C.

Od 21. února až do konce měsíce bude obloha oblačná až polojasná. Odborníci nevylučují ani sněhové přeháňky. Během noci však může už pořádně přituhnout a ranní teploty se mohou pohybovat mezi -3 až -10 °C. Přes den pak naměříme maximálně -5 až 4 °C.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají teplotně nadprůměrné až průměrné období. A podobně to bude také z hlediska srážek. Vyplývá to z měsíčního výhledu.

Co můžeme očekávat od února?

Zatímco v některých letech byl únor ve znamení pravé zimy, jindy to vypadalo spíše jako na jaře. "Letos zatím první nástřely počasí ukazují na jarní začátek posledního meteorologicky zimního měsíce letošní zimy. V maximech bude až 10 °C," nastínila Honsová.

[chooze:article;value:538931]

Nejchladnější byl doposud únor v roce 1929, kdy hned první den v měsíci klesla teplota v Litvínovicích u Českých Budějovic na -42,2 °C. "Pokud bychom se podívali do statistik, potom zima 1928/1929 se zapsala jako nejchladnější ve 20. století. Takzvaná arktická zima přinesla na naše území 62 ledových dnů. Mohl za to vzduch ze Sibiře. Tyto mrazy byly způsobeny studeným severním až severovýchodním prouděním. Na celém území ležel sníh a silné mrazy pominuly až v polovině března. Arktické mrazy panovaly nejen u nás, ale v celé Evropě střední, západní a i nad Velkou Británií," popsala Honsová.

Naopak nejtepleji bylo v roce 1944. Tehdy meteorologové 27. února naměřili v Českém Krumlově 22 °C. "Ale únorová dvacítka padla i nedávno, a to 23. února 2021 ve Vyšším Brodě," uzavřela Honsová.

Lyžařská střediska praskala ve švech. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.