Vichr jen tak neskončí. Řítí se sem bouře Pia, ovlivní i počasí na Štědrý den

Jako by toho nebylo málo. Česko v posledních hodinách sužuje silný vítr a podle meteorologa Petra Dvořáka mu není zdaleka konec. Spíše naopak. Do střední Evropy už brzy dorazí bouře Pia.

Její sílu už pociťují obyvatelé Velké Británie. "Je to celé jedno velké ustálené proudění, které vede přes Británii až k nám. Británie je na to ale trochu citlivější, protože je u oceánu a vítr má čas se přes něj rozběhnout. Vítr se tam zmírní až příští týden," popsal meteorolog.

Podobné to ale brzy bude prý i u nás. "Tento proud větru bude od pátku minimálně do pondělka velice silný i v Česku. Ne tolik jako v Británii, ale rychlosti větru se budou v nárazech pohybovat kolem 80 km/h," říká Dvořák.

​Nejhorší situace má nastat v pátek a poté na Štědrý den v neděli. V sobotu se vítr zmírní a k malému zeslábnutí má dojít i v pondělí. "Bude to ale jen o zanedbatelný rozdíl," upozorňuje.

[chooze:article;value:533739]

Silný vítr by mohl způsobit výpadky elektřiny i vylámané stromy. Meteoroložka Dagmar Honsová proto radí, jak se za větrného počasí chovat. Radí například neparkovat auta pod stromy nebo dráty elektrického napětí. Dále třeba venčit pejska na vodítku a počítat s tím, že nemusí zrovna poslouchat.

Nad Českem se před nedávnem objevila polární záře:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.