Vichr smetl autobus ze silnice. Norsko zasáhla nejsilnější bouře za 30 let

Strhané střechy, vyvrácené stromy a sloupy elektrického vedení, poničené fasády domů. To způsobila bouře, jakou Norové nepamatují. Lidé v ohrožených oblastech mají nařízeno nevycházet ven. Úřady dokonce uzavřely části některých měst.

"Teď jsme kvůli bouři uzavřeli centrum města Bodø. K zákazu vstupu jsme přistoupili proto, aby se lidé do středu města nevydávali a nebyli zasažení volně létajícími předměty," sdělila členka norské civilní obrany Siri Vangbergová.

[chooze:article;value:539790]

Školy v zasažených oblastech jsou zavřené a řada rodičů s dětmi zůstala doma. Poryv větru odvál ze silnice autobus se 14 lidmi. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Extrémní počasí narušilo v zemi téměř veškerou dopravu. Kvůli prudkým lijákům a hustému sněžení jsou uzavřené v řadě míst přístavy, letiště, silnice, tunely a mosty. Minimálně 12 tisíc domácností je bez elektrického proudu.

Norové jsou zvyklí na větrné počasí. Bouře Ingunn je ale zaskočila. Vítr v některých oblastech dosahoval rychlosti srovnatelné s hurikánem třetí kategorie. Své o tom ví i reportér televizní stanice TV 2, který během živého vstupu sotva zvládl stát na nohou. "Stojíme bezpečně mezi dvěma domy, ale jak je za námi vidět, vlny silně narážejí do vlnolamů," popsal reportér Arne Rovick.

Největší škody jsou na severu země, kde úřady vyhlásily nejvyšší stupeň nebezpečí a meteorologové varují před bleskovými záplavami. Bouře Ingunn zasáhla i Švédsko a Dánsko, ale výrazně menší silou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.