Moderní bydlení

VIDEO: Čeští turisté natočili vodní smršť v Chorvatsku. Děsivý zážitek, říkají

[chooze:gallery;value:37344]

Dovolenkáře i místní v Chorvatsku ve čtvrtek před polednem překvapilo několik větrných vírů, tzv. vodních smrští, které se prohnaly nad mořem u tamějšího pobřeží. Podle webu 24sata se objevily v okolí Šibeniku, Rogoznice, Primoštěnu a Zadaru.

"Nejprve se v dáli hodně zatáhlo, černé mraky, jak když přichází klasická bouřka. Lehce jen pokapávalo a vítr nebyl nějak silný, ale v dálce šlo vidět, že se tvoří něco jako tornádo a bylo to tak," popsala jedna z čtenářek TN.cz.

[chooze:article;value:561420]

"První trvalo asi 20 minut a druhé tak 10 minut. Byl to parádní, a i děsivý zážitek," dodala. "Vír vznikl pravděpodobně někde na moři. Všimli jsme si ho, když se pohyboval za ostrovem Zlarin. Nejprve se zvětšoval, bylo vidět, jak víří vodu z moře, ale poté se rozpadl mezi ostrovem Zlarin a Lupac. K nám už pak přišla jen silná bouřka a déšť," dodala další pozorovatelka.

Vodní smršti se v Chorvatsku říká pijavica a tvoří se v nestabilní atmosféře, zejména pod bouřkovými mraky. Po celé zemi ve čtvrtek varují před bouřkami. Na některých místech se už objevily a na moři se často projevují vysokými vlnami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.