VIDEO: Děti ve Šluknově měly muži krást železo. Když přišel s policisty, létalo kamení

Velký šok zažil ve středu odpoledne Michal Číž ze Šluknova. Nájemníci jeho domu jej upozornili, že děti kradou kovový materiál z jeho skladu na stejném pozemku. Útoky na jeho majetek se údajně opakovaly.

Muž proto kontaktoval policii. Ta následně začala zjišťovat identitu jednoho z dětí. Poté, co s ním dorazili k domům, kde bydlí Romové, se nestačili divit. Podle Číže nakonec vyšlo ven několik desítek obyvatel, kteří jemu i policistům začali vyhrožovat. "Zabiju tě," pokřikuje jedna dívka z videa, které Číž na místě pořídil. Ze záběrů je také patrné, jak po něm děti hází kamení.

Policie ale vyvrací některé spekulace šířící se městem o nezvládání situace či zranění členů bezpečnostního sboru. "V souvislosti s tímto incidentem se žádnému z policistů nic nestalo. V oblasti je výkon služby řádně zajištěn. Šetříme dva přestupky, přestupek proti majetku ve stadiu pokusu a přestupek proti občanskému soužití. Rovněž kvůli středečním událostem prověřujeme přečin nebezpečného vyhrožování," uvedla pro TN.cz policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

[chooze:article;value:514447]

​Podle všeho se podobných incidentů odehrálo ve městě víc. Jeden se měl stát o dva dny později v pátek odpoledne na místním sídlišti. "Romové napadli dva kluky. Šlo nejspíš o alkoholiky a narkomany. Měli nějaký spor a byla tam asi 45 minut sanitka," tvrdí Číž. Policejní mluvčí Veronika Hyšplerová nicméně popírá, že by při této události figuroval nějaký Rom.

"V pátek jsme ošetřili jednu osobu se středně těžkým zraněním a převezli ji do nemocnice v Rumburku," informoval TN.cz mluvčí záchranky pro Ústecký kraj Prokop Voleník.

[chooze:article;value:511688]

Na sociálních sítích se však objevují zmínky o dalších takových případech. ​"Kdo má bazén, tak pozor. Teď jsem vyprovodila pět holek. Přišly si klidně na zahradu a už se svlékaly, že se půjdou koupat," upozornila na facebooku paní Lenka v příspěvku z 19. července.

Místostarosta Šluknova Rudolf Sochor upozorňuje, že město v žádném případě nemá problémy s romskými starousedlíky. "Konflikty řešíme s takzvanými kočovníky. Oni přijedou na tři, čtyři týdny a pak jedou zase někam jinam. Jsou to typy lidí, kteří asi nikde stále nebydlí. Po měsíci chodí od města k městu, u nás jich je momentálně mezi šedesáti až sedmdesáti. Na našem sídlišti trvale žije dalších asi 200 lidí ze stejné komunity, se kterými žádné problémy nejsou," říká místostarosta. 

"Kočovníci také žijí na sídlišti. Dostanou tam byt, měsíc neplatí nájem. Je také možné, že jim nájemné na první měsíc zaplatí někdo jiný. Třeba majitel objektu, kde žili předtím, protože se jich jednoduše chtěl zbavit," domnívá se Sochor.

Příčiny v chudobě a smrti Roma v Brně

Šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček se domnívá, že za problémy je chudoba. Zabití Roma v Brně 13. června situaci v zemi zhoršilo. Vyhrocují ji podle něj rovněž různé kontroverzní příspěvky na sociálních sítích.

[chooze:article;value:509947]

​"Atmosféra v romské komunitě houstne. Mezi lidmi sledujeme silné napětí a týká se to samozřejmě vyloučených lokalit i Šluknova, kde jsou problémy dlouhodobě. Větší počet lidí tam žije ve velmi neuspokojivých podmínkách. Už kvůli tomu komunikujeme i s tamním starostou," uvádí šéf zmíněné agentury spadající pod ministerstvo pro místní rozvoj.

"Můžeme například pomoci zlepšit situaci s bydlením. Dá se to řešit třeba odkoupením celého bytového fondu či zaplacením jeho rekonstrukce. Nejen v Národním plánu obnovy je prostředků dost. Program už připravujeme a se starosty z různých lokalit bychom chtěli začít připravovat první projekty už příští rok," dodává Šimáček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.