Moderní bydlení

Video jako důkaz. Američané ukázali, jak ruská stíhačka sundala jejich dron

Ruský letoun Suchoj Su-27 vypustil na americký dron palivo a následně do něj vrazil. Američané zveřejnili videozáznam úterního incidentu, který je podle nich nezvratným důkazem, že se to skutečně stalo. Není však jasné, zda šlo o úmysl, řekl podle CNN zdroj z administrativy prezidenta Joea Bidena.

Moskva trvala na tom, že jde o americkou provokaci. Odmítala jakékoli agresivní manévry svých letounů. Video ale svědčí spíše o tom, že pravdu mají Američané. Nedají se ale ověřit momenty před a po kolizi, upozornila BBC.

Americký ministr obrany Lloyd Austin už ve středu informoval o tom, že Pentagon zkoumá, zda může video publikovat. "Věříme faktům, které jsme dosud zveřejnili," prohlásil také. To, jak se ruské letouny chovaly, bylo podle něj nebezpečné a neohleduplné. 

[chooze:article;value:494943]

Sama americká armáda upozornila, že video je kvůli délce sestříhané. Vše je ale podle ní zobrazeno tak, jak se to stalo. 

Rusové se ke zveřejnění videa ještě nevyjádřili. Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov řekl, že nad Černým mořem americký dron neměl co dělat. Američané reagovali tak, že v mezinárodním vzdušném prostoru si mohou létat, kde chtějí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.