VIDEO: Jsou nám blíž, než tušíme. Drony ukazují pohyb žraloků u rušných pláží

Pro obyvatele vnitrozemských regionů může být představa, jak plavou v těsné blízkosti žraloků, děsivá. Zkušenosti i statistiky ale dokazují, že útoky těchto zvířat na lidi jsou velmi vzácné a ve skutečnosti je toto soužití většinou bezproblémové. To dokazuje například i virální video fotografa Kevina Christophersona, které pořídil jeho dron na populární a velmi frekventované pláži San Onofre v Kalifornii. 

Záběry zachycují neskutečnou podívanou. Na vlnách Pacifiku se spokojeně pohupuje velké množství surfařů, kteří čekají na správný okamžik, zatímco mezi nimi v těsné blízkosti proplouvají žraloci. "Napočítal jsem celkem čtyři, možná pět velkých bílých žraloků. A nikomu to nebránilo v tom, aby si chytil vlnu," okomentoval své video na YouTube Christopherson. 

[chooze:article;value:473086]

​Pořízené záběry jsou nejen vizuálně poutavé, ale odhalují, že setkání lidí se žraloky je mnohem častější a běžnější, než si mnoho z nás myslí. Zachycení žraloci jsou dost velcí na to, aby člověka dokázali vážně poranit nebo zabít, přesto kolem surfařů spokojeně proplouvají a hledí si svého. 

Velmi vzácné útoky

Podle kalifornského ministerstva pro ryby a divokou zvěř byly za posledních dvacet let ve vodách jižní Kalifornie zaznamenané pouze čtyři smrtelné útoky, píše deník Los Angeles Times. "Žraloci nás nechtějí dostat," zdůrazňuje studentka kalifornské státní univerzity Kayla Cheneyová, která se snaží zlepšit image těchto predátorů. 

Biolog Patrick Rex se soužitím žraloků a lidí dokonce zabýval ve své nedávno publikované studii, jejíž výsledky dokazují, jak častá jsou tato setkání a jak vzácné jsou útoky. Dva roky vědci sledovali pomocí dronů více než dvě desítky pláží na pobřeží Kalifornie. V 97 % času se žraloci pohybovali v bezprostřední blízkosti surfařů. "Většinu času přitom lidé ani nevěděli, že tam žraloci jsou. Mohli jsme je ale snadno vidět ze vzduchu," říká Rex. 

"Lidé si myslí: 'Když uvidím žraloka na místě, kde se lámou vlny, pokouše mě, anebo jsem prostě v nebezpečí'. Ale to, co jsme viděli, je, že to tak nemusí být. Ryby (a paryby) mají sklony starat se o své záležitosti. Připlouvají do vzdálenosti zhruba tří metrů od lidí, a to se děje denně," dodal výzkumník. 

[chooze:article;value:508577]

​Fascinace těmito tvory a medializace útoků vytvářejí obraz, že člověk je v přítomnosti žraloka vždy vystaven bezprostřednímu nebezpečí. Podle Rexe přitom častěji umíráme po bodnutí včelou nebo zásahu bleskem. V roce 2022 zemřelo po nevyprovokovaném útoku žraloka pět lidí z celkového počtu 57 napadených. Nejvíc útoků (41) se odehrálo ve Spojených státech, především na Floridě. 

Newyorkské pláže hlídají drony

V poslední době ale roste počet pokousání žralokem u pobřeží New Yorku, zejména v oblasti Long Islandu, píše agentura AP. Jenom letos jich bylo pět a, ačkoliv žádné zranění nebylo vážné, pobřežní hlídka začala nad oceán vysílat drony, aby monitorovaly pohyb žraloků.

"Navzdory nervozitě kvůli tomu, co se teď v New Yorku děje, se lidé v oceánu koupou každý den, a to už po staletí. Musíme si uvědomit, že tu se žraloky žijeme společně a je to jejich domov," vyjádřil se vedoucí pobřežní hlídky na Jones Beach Cary Epstein. 

Podívejte se na záběry z monitorování newyorkského pobřeží:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.