VIDEO: Peklo na univerzitě. Policie rozebrala zásah minutu po minutě

V rámci tiskové konference ke zhodnocení policejního zásahu na Filozofické fakultě Univerzity Kalovy z 21. prosince policie detailně popsala svůj postup v krizové situaci takřka minutu po minutě.

První policisté do hlavní budovy dorazili v 15:02. Okamžitě přitom začali vyzývat všechny v budově, aby ji ihned opustili. Zároveň se snažili co nejrychleji najít střelce. V dolních patrech přitom v prvních momentech panoval absolutní klid, jako by se nic nedělo.

"V úvodu je ta činnost nekoordinovaná. Jakákoliv koordinace by náš postup na začátku jenom zpomalovala," vysvětlil zástupce velitele pohotovostní motorizované jednotky Josef Jeřábek s tím, že evakuace v tu dobu probíhala spontánně.

[chooze:article;value:535642]

Další policisté začali okamžitě zajišťovat okolí budovy. Jeřábek vyzdvihl moment, kdy duchapřítomný policista nedovolil projíždějící tramvaji zastavit na nedaleké zastávce.

Strážci zákona zatím postupovali budovou fakulty směrem nahoru. Teprve ve třetím patře, s pomocí jednoho ze studentů, se jim podařilo zjistit, že řádění střelce probíhá v patře nad nimi. V tu dobu, tedy v 15:11, devět minut po příjezdu prvních hlídek na místo, zpozorovali policisté před budovou střelce na ochozu budovy. Šlo o první potvrzenou informaci o jeho pohybu.

"Teprve ve chvíli, kdy vstoupili do čtvrtého patra, našli policisté první známky útoku," vysvětlil Jeřábek. Nacházejí také první zraněné. Zásahový tým se proto rozdělil. Jeho menší část se pustila do ošetřování obětí útoku, větší pokračovala v pátrání po střelci.

[chooze:article;value:534344]

Jeřábek také vysvětlil, proč policisté před budovou na střelce procházejícího se po ochozu nestříleli. "Na vzdálenost asi 100 metrů pod tím úhlem je velice složité krátkou zbraní člověka zasáhnout. Za ním i pod ním navíc byla okna učeben, kde se nacházeli lidé," popsal hlavní problémy.

Skupina policistů operujících v tu dobu venku se ale vydala do horních pater nedalekého hotelu, aby střelcovu výhodu vyvýšené pozice eliminovali. Ve chvíli, kdy se dostali k útočníkovi na dostřel, ten zahodil svou hlavní zbraň a následně si druhou vzal život. To bylo přibližně v 15:19.

Tím ale práce policie neskončila. Strážci zákona museli zjistit skutečný stav střelce, prohledat budovu, evakuovat osoby, které v budově do té chvíle zůstaly, ošetřit raněné. Paralelně pokračovala také evakuace lidí z širšího okolí budovy.

U Mánesova mostu policie evakuovala lidi schované za zídkou. Dva z postřelených doběhli až ke Karlovu mostu. Pomoci jim poskytli hasiči a právě policisté.

"Všichni zasahující, nejen policisté, si sáhli na dno. Díky jejich nasazení se podařilo zabránit mnohem větší tragédii," zhodnotil Jeřábek celý zásah.

Zásah zhodnotil také bezpečnostní expert David Zámek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.