VIDEO: Podívejte se, jak Marek Hilšer odešel z debaty TV Nova

Diváky TV Nova čekalo při první čtvrteční prezidentské debatě velké překvapení. Senátor Marek Hilšer, který se o pozici prezidenta uchází již podruhé, totiž debatu předčasně opustil. Ve studiu zanechal pouze svoji fotografii.

Důvodem pro jeho odchod byla skutečnost, že televizní debata je rozdělena do dvou částí. Té první se účastní pět prezidentských kandidátů, kteří mají nižší předvolební preference. Kromě Hilšera jde o senátora Pavla Fischera, poslance Jaroslava Baštu (SPD), podnikatele Karla Diviše a bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu.

[chooze:article;value:484059]

Podle Hilšera takovéto rozdělení není férové. "Ať se koukám nalevo, napravo, a hledám usilovně, nevidím tady tři kandidáty. Ptám se, proč tomu tak není. Myslím, že to je vlastně záměr. Je to neférové především vůči voličům, kteří mají právo na to, aby jejich kandidáti vystupovali za rovných a spravedlivých podmínek. Mám za to, že prezident této země musí umět hrát férovou hru. Musím proto tuto debatu opustit," zdůvodnil Hilšer svůj odchod z debaty.

Moderátorka Bára Divišová, která debatu moderovala, na tuto kritiku ještě během debaty reagovala. "Takto jsme přistupovali k volbám i v minulosti. Udělali jsme to proto, abyste vy, kandidáti, měli více prostoru říci divákům, co máte na srdci," argumentovala Divišová.

"Všichni kandidáti byli předem o konceptu debat informováni a s účastí souhlasili, rozdělení do debat vychází z průměrování výsledků všech předvolebních průzkumu relevantních agentur za poslední týdny. Takto mají všichni kandidáti mnohem větší prostor se vyjádřit, stejný model jsme zvolili při posledních parlamentních volbách a měli jsme na něj velmi pozitivní zpětnou vazbu. Možnost odejít ze studia je taktéž volbou daného kandidáta," řekl k odchodu Hilšera Kamil Houska, ředitel zpravodajství TV Nova.

Na Hilšerův odchod z debaty už zareagoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Ten jej na twitteru označil za pokus na sebe přitáhnout pozornost. "Koneckonců, je to také způsob, jak se zviditelnit. V Senátu se mu to za čtyři roky moc nepovedlo," napsal Kalousek.

Přímý přenos z obou debat a on-line reportáž z předvolebního dění můžete sledovat v tomto článku na TN.cz.

Své rozhodnutí opustit debatu Hilšer vysvětlil i reportérce Lindě Nguyenové. Na jeho vyjádření se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.