VIDEO: Strašlivý risk na železničním přejezdu. Řidiče málem skříply závory

Zbytečný risk. I tak se dá nazvat chování řidičů na křižovatce ulic Kojetická, Mládežnická a Kapitána Jaroše ve středočeských Neratovicích. Přes tamní železniční přejezd, který křižuje ulici Kojetickou, totiž v době, kdy na něm blikala červená výstražná světla, projela hned tři auta. To poslední málem skříply závory. Situaci minulý týden zachytil čtenář TN.cz, který místem projížděl.

Křižovatka není dobře řešená

Podle osloveného dopravního experta Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti je chyba jasně na straně řidičů. Pokud totiž blikají na přejezdu červená výstražná světla, nesmí tam auto vjet. A to ani tehdy, pokud mu na silničním semaforu u přejezdu svítí zelená.

[chooze:article;value:560598]

Dodává ale, že křižovatka podle něj není dobře řešená. Chybí na ní například odbočovací pruhy. "Ta auta, která stojí za vozy, které chtějí odbočovat přes přejezd, mají jen dvě možnosti. Buď zůstanou na místě stát, možná i minuty, nebo to tam očividně řidiči řeší po svém a to stojící auto předjedou, což také není úplně čisté. Je ale otázkou, jestli jde ta silnice rozšířit," upozornil.

"Přijde mi to takové nedoladěné, jako by k tomu někdo přistupoval s tím, že si řidiči zkrátka nějak poradí. Vidíme, že tam během chvíle vznikla celá řada přestupků," zhodnotil Budský křižovatku jako celek.

Bylo to horší, tvrdí starosta

Podle starosty Neratovic a zároveň radního zodpovědného za dopravu Romana Kroužeckého (Společně pro Neratovice) ale situace na místě bývala horší. Současnou podobu má křižovatka totiž asi tři roky. Dříve byl průjezd místem na silnici řešený pouze předností v jízdě, bez semaforů.

"Předtím se tam děly dopravní nehody velice často, mnohdy s tragickými následky. Od té doby se tam stalo jen několik drobných nehod, a to převážně v momentě, kdy krátkodobě nefungovaly semafory," sdělil Kroužecký TN.cz.

[chooze:article;value:560335]

S bezpečností na místě podle něj aktuálně není výraznější problém. "Zkraje zprovoznění světel se opravdu stal případ, kdy autobus vjel na zelenou do křižovatky a zároveň měl zelenou i vlak. To dráhy uznaly jako chybu v nastavení. Od té doby, až na malé výjimky, světelná křižovatka funguje správně," napsal TN.cz v úterý.

Že jsou světla semaforu synchronizována s těmi na přejezdu, potvrdila i Správa železnic. "Zabezpečovací zařízení jsou provázaná a fungují tak, že pokud se vlak přiblíží k přejezdu, naše zabezpečovací zařízení vyšle informaci tomu silničnímu. To má 20 sekund na uzavření křižovatky a zelenou mohou mít pouze vozidla jedoucí rovnoběžně s tratí," sdělila TN.cz mluvčí Nela Eberl Friebová.

Nemělo by se tak ani stát, že na blikající přejezd zláká řidiče zelený semafor, jak se mělo údajně stát v případě starostou zmíněného autobusu. 

Ke křižovatce se nikdo nehlásí

Jak ale zjistila TV Nova, problémy semafory přece jen v nedávné době zasáhly, a ve čtvrtek byly dokonce vypnuté. Starosta o tom ale nevěděl a dával od problému ruce pryč. "Křižovatka patří kraji. Často nám o podobných problémech ani nedají vědět," nechal se slyšet ve čtvrtek. Dodal ale, že město usiluje o její převzetí.

[chooze:article;value:560085]

"Zabezpečení na této křižovatce mělo dle mých informací nějaké technické problémy, které jsou již v řešení ze strany provozovatele," sdělil pak TN.cz mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Dodal však, že přestupky z místa momentálně žádné hlášené nemají.

Na kraji ale nic o semaforech na křižovatce nevědí. "Krajský úřad Středočeského kraje, respektive Krajská správa a údržba silnic, nejsou provozovatelem světelných zařízení ve městech, a to ani v případech, kdy jde o křižovatky krajských silnic," sdělil TN.cz radní Středočeského kraje pro oblast silniční dopravy Karel Bendl (ODS).

Chyba prý není ani u Správy železnic. "Situaci jsme prověřovali, nicméně technickou závadu na dotčeném přejezdu neevidujeme," tvrdí Friebová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.