VIDEO: Strážníci měli zbít restauratéra. Prý za to, že odmítl obsluhovat

Ve středu 18. října v odpoledních hodinách do restaurace Tomáše S. přišel zákazník, aby si vyzvedl balíček. Podnik totiž funguje také jako výdejna. Majitel chtěl, aby muž restauraci opustil, protože byl sprostý a vypadal podnapile. "Řekl jsem mu, aby odešel, že jej neobsloužím a ani zaměstnanci jej neobslouží," řekl Tomáš S. TN.cz s tím, že zákazník poté začal kopat do židlí a říkat, že zavolá policii.

Strážníci na základě oznámení na místo vyjížděli okolo půl šesté odpoledne, potvrdila mluvčí městské policie Irena Seifertová. Ti měli dle slov majitele podniku trvat na tom, že muž bude obsloužen a svou zásilku dostane. "Trval jsem na tom, že jsem majitel a že já ho vykázat mohu," popsal pan Tomáš.

​Následovat měla výměna názorů, kdy restauratér požádal strážníky, aby podnik opustili spolu se zákazníkem. Předmětem sporu mělo být také to, že provozovna nebyla podle strážníků řádné označená a restauratér u sebe neměl občanský průkaz, který nechal ve svém autě. Na to mu strážníci měli říct, že tím neuposlechl jejich výzvu.

Celou dobu měl jeden ze strážníků stát u otevřených dveří, kvůli čemuž jej Tomáš S. opakovaně žádal, aby je zavřel, ať neuniká z restaurace teplo.

"Potom se proti mně zničehonic rozeběhl, dal mi bombu a složil mě na zem. Začal potom po mně na zemi kopat, ten druhej mi klekl na krk, dával mi rány do hlavy," vypověděl majitel restaurace. Strážníci mu měli také šlapat po nohou a kopat do žeber. Následně muži nasadili pouta.

[chooze:article;value:526314]

Přijela i státní policie

Poté, co k situaci chtěl jeden ze zaměstnanců restaurace přivolat státní policii, ji měli strážníci zavolat. "Bylo mi řečeno, že to je nesmysl, co mi říkali za argumenty. Že i když je provozovna neoznačená, tak to není důvod k tomu, aby mi dali pouta," vypověděl majitel restaurace, který zásah nedokáže pochopit.

​Na místo dorazila i záchranná služba, která chtěla muže odvézt na ošetření do nemocnice, majitel restaurace ale odmítl s tím, že musí nejdříve podnik zavřít a poté se nechá ošetřit. 

"Mohu potvrdit, že posádka záchranářů dne 18. října před 18 hodinou vyrážela na žádost městské policie na zmíněnou adresu k muži okolo 40 let, který měl poraněnou hlavu. Ten ale odvoz do zdravotnického zařízení odmítl a podepsal negativní reverz," napsala TN.cz mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Záznam o odmítnutí poskytnutí zdravotnických služeb i zprávu z nemocnice po ošetření majitel restaurace redakci poskytl. Diagnózy uvedené ve zprávě jsou: pohmoždění hlavy, podvrtnutí a natažení kotníku, zhmoždění hrudníku, povrchní poranění nadloktí, mnohočetné zlomeniny žeber.

Na podání trestního oznámení se muž chystá v pátek odpoledne, do té doby mu totiž nebylo dobře. Městská policie věc předala k prošetření po dotazu redakce TN.cz, žádné bližší informace poskytnout nemohla.

"Jakmile budeme mít k dispozici závěry šetření, velmi rádi vám je poskytneme. Do té doby se ale k věci nebudeme více vyjadřovat. Vzhledem k tomu, že jste první, kdo se na nás v této věci obrátil, doposud jsme se jí nezabývali," doplnila mluvčí strážníků Irena Seifertová. Okolnostmi incidentu se bude nyní zabývat Inspekce Městské policie Praha.

[chooze:article;value:489160]

Kdy lze a nelze odmítnout obsloužit zákazníka

Jak uvedl advokát Pavel Kolesár, za určitých okolností má majitel restaurace právo zákazníka odmítnout obsloužit. "Pokud má majitel restaurace důvodné obavy, zda na něj dotyčný nezaútočí nebo neponičí vybavení či restauraci nepotřísní, tak není povinen dotyčného obsloužit, pokud skutečně vykazuje zásadní známky opilosti. Pokud by ale zákazník opilý nebyl, nebo by byl opilý jen lehce, tak jej diskriminovat nelze."

Městská policie podle Kolesára nemá majiteli podniku co nařizovat ohledně vydání balíčku. "To je občanskoprávní věc. Na druhou stranu ten restauratér už bude potom jen těžko vykazovat obavy, že by se tam mohlo něco zvrhnout, když jsou tam strážníci. Kdybych já byl výdejcem balíčku a viděl bych, že tam stojí městská policie, tak bych byl rád, že to mohu vydat, a věděl bych, že pokud mi ten dotyčný nezaplatí nebo se bude chovat nevhodně, tak je tam někdo, kdo může v případě problémů zakročit," okomentoval.

"Občanský průkaz nikdo u sebe mít nemusí. Na druhou stranu, pokud je potřeba ověřit totožnost, což v případě, že se jedná o provozovnu, která vykazovala nějaké vady, kdy je potřeba to zaprotokolovat, tak je možné dotyčného odvézt nebo zadržet a odvézt na služebnu a zjistit jeho totožnost. Jestliže se brání, tak je samozřejmě možné použít přiměřenou míru násilí, která překoná odpor," dodal Kolesár.

Video incidentu ale začíná jen několik vteřin před momentem, kdy strážník přistoupí k restauratérovi a začne fyzická potyčka. Co se stalo dříve, vychází jen ze svědectví. Jak podotkl Kolesár, podrobnosti a přesnou míru zavinění nyní musí vyšetřit příslušné orgány. Na záběrech z incidentu je slyšet zmínka o kameře v provozovně a že mohla celou situaci zachytit, ta však nebyla zapnutá.

Podívejte se na celý záznam incidentu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.