VIDEO: Teror v autobuse do Prahy. Revizor si vzal cestující jako rukojmí

Spor v autobusu číslo 395 mířícím z Příbrami do Prahy měla vyvolat běžná kontrola revizorů, která se změnila v ostrou hádku. Cestujícím se nezdálo jednání jednoho z revizorů a do sporu mezi ním a kontrolovaným cestujícím se vložili.

"U Dobříše nastoupili dva revizoři a začala klasická přepravní kontrola. K nám přistoupil starší pán, kterej byl absolutně v pohodě. Vedle mě seděla asi desetiletá holčička, která měla špatnej lístek. Pan revizor ji upozornil, ať už to nedělá, protože bylo evidentní, že si chtěla ušetřit penízky. Říkala jsem si, že je super, že to řeší domluvou, mohl jí taky vynadat. Najednou jsme se otočili a viděli jsme, jak se ze zadních sedaček ozývají dohady," popsala pro TN.cz paní Michaela, která autobusem cestovala.

V zadní části autobusu měla eskalovat kontrola jednoho z pasažérů. "Šlo tam o to, že on si koupil lístek na Dobříš, kde je to limitované časem. A on ho měl propadlý o dvě minuty," řekla. Autobus ale přijel pozdě, a tak nebyla vina na straně cestujícího. "Ale revizor mu říká, že ho to nezajímá, a pán ho prosil, ať to jdou řešit k řidiči, ale ten revizor mu řekl, že mu nebude říkat, co má říkat, že pojede podle svých pravidel a že se řídí podle jízdního řádu," doplnila.

Situace se vyostřovala, až revizor souhlasil a společně s cestujícím šli k řidiči. Tam ale nastal další problém. "Za řidičem seděl pán tělesně postižený a strašně ho prosil, že má v Praze zařízené rehabilitační masáže, že jsou zaplacený, a že pokud tam nepřijde včas, tak mu to propadne a propadnou mu i peníze," vzpomínala paní Michaela.

[chooze:article;value:543099]

"Ale revizor si stál za svým. Tělesně postižený pán měl zkratovitý jednání a vzal si svůj telefon a začal ho revizorovi házet na hlavu z výšky 10 až 15 centimetrů. Nemohlo se mu nic stát. Ten telefon mu sjížděl po těle, padal mu na zem, ale ten revizor mu mobil vzal a v tu chvíli mě napadlo to natočit, protože ta situace už byla vyhrocená a já se bála, že ho ten revizor i napadne," dodala. Na video, které se podařilo paní Michaele natočit, se podívejte nahoře v článku.

Revizor: Obětí jsem já

Podle revizora bylo ale jeho chování naprosto v souladu se zákonem. "Podle mě je situace úplně jednoznačná. Cestující neměl platný doklad, je úplně irelevantní, o kolik minut," argumentoval poté, co ho redakce TN.cz kontaktovala. "Požádal jsem ho o doklad totožnosti, což mi odmítl předložit, tak jsem volal policii," dodal.

Čekání se ale nedobrovolně museli zúčastnit i všichni cestující, které měl revizor zavřít v autobuse a zabránit jim v odchodu. "Bylo 27 stupňů. Ten autobus byl zavřenej a plnej lidí," popsala neúnosnou situaci paní Michaela.

Řidič ale tvrdí, že to bylo jinak. "Situace se vyvíjela. Když se cestující začali bouřit, že jsou omezováni na osobní svobodě, tak jsem dal pokyn řidiči, aby otevřel dveře. Cestující ještě před příjezdem policie, pokud měli zájem, vystoupili," argumentoval.

[chooze:article;value:516872]

Zpětně by na svém jednání nic nezměnil, a to ani v případě již zmíněného pána, který má trpět fyzickým postižením. "Že je někdo nějakým způsobem postižený, ho vyviňuje z protiprávního jednání? Já si myslím, že ne. Pokud jsem postižený, měl bych si hledět svého zdraví, a ne někoho fyzicky napadat," hájil se.

A domnívá se, že cestujícím omluvu nedluží. "Nevím za co. Maximálně tak za to zpoždění, ke kterému ale nedošlo mojí vinou," řekl. Naopak ho rozzuřilo to, že si ho lidé natáčeli. "Já bych naopak čekal omluvu od těch, kteří mě tam protiprávně natáčí, pána, který mě tam fyzicky atakoval. A já si myslím, že jsem v tomhle případu spíš oběť než pachatel čehokoliv protiprávního," doplnil.

​Zaměstnavatel za revizorem stojí

Ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Zdeněk Šponar pochybení v chování revizora neshledal. Situace podle něj byla stejná, jako se děje i jinde a jindy. "Z mého pohledu revizor zachoval v rámci možností klid a postupoval podle tarifních podmínek a přesně podle předpisů. Situace sice vyeskalovala, ale není to vinou našeho revizora," hájil ho.

Podle předpisů prý bylo i to, že ostatní cestující museli zůstat v autobuse. "V zásadě ten postup je správný. On nemůže jako orgány policie člověka omezit na svobodě, ale musí se přivolat správní orgán, aby pasažéra ztotožnil, aby bylo možné zapsat zápis o kontrole," vysvětlil.

[chooze:article;value:474337]

Navzdory tomu, že cestující vidí chybu na straně revizora, postih ho nečeká. Ředitele navíc k omluvě vede jen lidský faktor. "Já určitě bych se omluvil spíš za tu sociální situaci, která nastala, za to eskalování. To mi lidsky přijde vhodné, ale sankcionovat revizora za špatný přístup k řešení problému nemohu," uzavřel.

​Při neoprávněném udělení pokuty ji může cestující reklamovat

Podle IDSK i revizora samotného tak bylo udělení pokuty v pořádku, a to i navzdory tomu, že jízdenka byla pár minut prošlá jen kvůli zpoždění autobusu. Pokud se ale cestující dostanou do situace, kdy mají pocit, že jim byla pokuta udělena neoprávněně, má IDSK na stránkách uvedené možnosti, jak postupovat.

Stížnost na udělené pokuty je možné podávat písemně nebo e-mailem. Reklamaci je potřeba podat do 30 dnů od udělení pokuty a musí mít určité náležitosti. Nesmí v ní chybět kontaktní údaje, datum, čas a místo udělení pokuty, datum podání reklamace a navrhovaný způsob reklamace.

Upozorňují ale, že proti přirážce zaplacené přímo na místě už není možné se odvolat. Dodatečné předložení dokladu za účelem snížení přirážky v případě, že pokuta už byla zaplacena, je tak zbytečné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.