VIDEO: Unikátní záběry vlků na Frýdlantsku. Přivedli na svět mláďata

Důkazy o pohybu vlků na hranicích Frýdlantského výběžků a Polska mapuje Hnutí Duha už od roku 2018, kdy dobrovolníci takzvaných vlčích hlídek spatřili tyto šelmy v oblasti poprvé. Dle hlášení veřejnosti se tam vlci ale sporadicky objevovali už o několik let dříve. 

Tamní smečka přivedla letos na jaře na svět vlčata. V oblasti se pohybují minimálně čtyři dospělí vlci a sedm mláďat, vyplývá to z videa z letošního léta, které Hnutí Duha zveřejnilo na svém webu. Koordinátorka vlčích a rysích hlídek na Liberecku Kristýna Fridrichová považuje reprodukci smečky za důkaz přizpůsobivosti šelem.

[chooze:article;value:510910]

​"To, že se podařilo potvrdit reprodukci vlčí smečky na Frýdlantsku, je dalším důkazem toho, že vlci jsou přizpůsobiví tvorové a dokážou žít i v lidmi pozměněné krajině. Nyní je na člověku, aby si na trvalý výskyt vlka na našem území opět zvykl a zabezpečil nejen svá stáda, ale třeba i zbytky potravin (komposty, popelnice) v blízkosti lidských sídel. Jedině tak může soužití s velkými šelmami, které se do naší krajiny vrací, fungovat," uvedla Fridrichová.

Ochránci chovatelům doporučují, aby si svá stáda zajistili elektrickým ohradníkem, dobytek na noc zavírali nebo si pořídili pasteveckého psa. Mohou také žádat o proplacení některých výdajů, pokud jim opakovaný výskyt vlka ztěžuje zemědělské hospodaření. Nárok mají také na kompenzaci škod v případě útoku vlka. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.