VIDEO: V Baltském moři plave velryba. Vzácný úkaz odborníky silně znepokojil

Neobvyklou podívanou nabízí v posledních dnech Baltské moře. Ve fjordu Flensburg poblíž hranic Dánska a Německa se objevil keporkak, píše německá odnož Unie pro zachování přírody a biodiverzity (NABU).

Na video je natočil minulý pátek Jan Philip Leon z Hanzovní jachtařské školy. V následujících dnech se pak obří kytovec objevil ještě několikrát. Původně se spekulovalo, že zvířata jsou dvě, ale podle deníku Der Spiegel jde o jedinou 12 metrů dlouhou velrybu.

"Přímo před námi vedle přístaviště něco neuvěřitelně hlasitě zafunělo a ve vodě byl vidět jeho pohyb. Pak to vypadalo, jako by se velryba otočila a znovu vyplula z přístavu," popsal jeden z pozorovatelů. Pro svědky se jednalo o mimořádnou událost, kterou si nejspíš budou pamatovat navždy, odborníci ale upozorňují na to, že pohyb tohoto kytovce ve vodách Baltského moře není dobrou zprávou. Mají o něj totiž obavy. 

[chooze:article;value:512169]

​​Hrozí mu podle nich zranění o rybářské sítě a problém jsou i lodě, které vydávají hluk. "Hlučné a znečištěné Baltské moře stresuje mořské savce," uvedla Dagmar Struß z NABU. V Baltském moři pro velryby a další kytovce také není dostatek potravy.

Vzácný úkaz v Temži: Uprostřed města se objevili delfíni (02/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.