VIDEO: Vědci vyrábí drony z mrtvých ptáků. Může to změnit letectví, tvrdí

Pozorování ptáků je mnohdy velmi složité. Výzkumníci z Institutu hornictví a technologií v Novém Mexiku však přišli na to, jak se jim mohou přiblížit. Využívají k tomu mrtvé opeřence. Podle portálu tvnoviny.sk se jedná o nekonvenční způsob.

"Místo použitých umělých materiálů pro stavbu dronů používáme mrtvé ptáky a ty pak předěláme na drony. Musíme vypočítat hmotnost, abychom do těla mohli vložit mechanismus. Ale jinak mají svůj vlastní ocas, křídla, hlavu i tělo," citoval portál New York Post vedoucího studie Mostafu Hassanaliana.

[chooze:article;value:496927]

Vytvořili tak stroje ovládané člověkem, které v přírodě naprosto splynou s okolním prostředím. Právě to je podle výzkumníků veliká výhoda. Ze vzduchu budou totiž drony vypadat jako skuteční ptáci.

Odborníci si od toho slibují, že lépe porozumí mechanice letu. "Učíme se správně formovat křídla a jejich sklon v letu. A v neposlední řadě to, jak ptáci šetří svou energii, aby déle vydrželi. To by mohlo přispět k rozvoji leteckého průmyslu," myslí si Hassanalian.

Během výzkumů už se expertům podařilo zjistit, že efektivitu letu ovlivňuje dokonce zabarvení křídel. "Provedli jsme několik experimentů a zjistili jsme, že u našich letadel s pevnými křídly může použití určité barvy změnit efektivitu letu. A věříme, že totéž platí pro ptáky," sdělil student účastnící se výzkumu Brenden Herkenhoff.

Vědci doufají, že ostatní ptáci by si "ptákodronů" nemuseli všímat. Počítají však i s tím, že v případě útoku opeřence bude stroj poškozen. Díky maskování by navíc mohly drony sloužit pro špionážní účely armád nebo vlád. Primárně jsou však určené pro ornitologii.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.