Vidíte sotva 20 metrů, popsal český archeolog, jak hledali unikátní mayské město

Významný objev ztraceného mayského města v severní Guatemale byl učiněn česko-slovenským archeologickým týmem. Archeologové na místě našli pozůstatky paláců, soch a ceremoniálních struktur. "Je to obrovský úspěch," uvedl Ladislav Šilhán, vedoucí Expedice Neuron a odborník na 3D vizualizaci mayských center.

Podle Šilhána je hledání tak starých vykopávek velmi náročné vzhledem k husté džungli, která je skrývá. "Ono v té džungli najít nějakou stavbu či pyramidu, to nevidíte na 20 metrů," vysvětlil. Díky technologii LiDAR, která pomocí laserového paprsku zaznamenává vzdálenosti, čímž lze mapovat terén, se vědcům podařilo proniknout pod hustou vegetaci a odhalit struktury skryté dva tisíce let.

[chooze:article;value:536371]

​Objekty byly nalezeny v různých stavech zachovalosti, kdy některé stavby, hlavně ty bytelnější, byly relativně nedotčené, zatímco jiné poznamenalo rozrůstání vegetace. "Ty stavby se rozsypou a zůstanou z nich vlastně jenom takové hromady," řekl Šilhán.

V průzkumech se vedle LiDARu využívá i umělá inteligence. "Vy naučíte umělou inteligenci rozeznávat budovu od ostatního terénu," přiblížil Šilhán a doplnil, že AI pak zvládá i složitější úkoly, jako je rozlišování různých typů náměstí.

Nalezená města a artefakty nabízejí unikátní pohled do různých fází existence mayské civilizace, od jejího úsvitu po dobu před jejím kolapsem. "My se potřebujeme dostat úplně k počátku mayské civilizace a toto město nám k tomu určitě pomůže. Bylo velmi silně osídlené až úplně na samém konci mayské civilizace, těsně před kolapsem. Takže by nám mohlo objasnit i příčinu pádu mayské civilizace," řekl Šilhán.

Veškeré artefakty jsou po jejich dokumentaci a analýze přemístěny do laboratoří a později do muzeí. Samotné lokality jsou obvykle opět zasypány, aby se ochránily před ničivými vlivy prostředí.

Na celý rozhovor s Ladislavem Šilhanem se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.