Vietnam zpustošil tajfun Yagi. 150 lidí zemřelo, obětí stále přibývá

Zaplavené domy, sesuvy půdy, zničená infrastruktura. Tajfun Yagi udeřil v sobotu ve Vietnamu plnou silou. Živel v zemi ohrožuje životy mnoha tisíců lidí, včetně těch v hlavním městě.

Hladina Rudé řeky den ode dne dramaticky stoupá. Úřady proto z okolí rozvodněného vodního toku evakuují tisíce tamních obyvatel. Desítky z nich se ale do bezpečí už nestačily přesunout, masy vody je pohřbily v jejich domovech.

[chooze:article;value:573509]

​Velkou hrozbou jsou i sesuvy půdy. Na severu Vietnamu bleskové povodně a tuny bahna smetly ze zemského povrchu několik vesnic. V jedné z nich zahynulo 35 rodin.

V pondělí se pak v zemi zřítil klíčový most. "Když jsem spadl, byl jsem opravdu vyděšený. Mám pocit, že jsem právě unikl smrti. Neumím plavat a myslel jsem, že zemřu," popsal zážitek jeden z přeživších pádu Nguyen Minh Hai.

V bezprostředním ohrožení ale nejsou pouze odlehlé vesnice. Školy v hlavním městě Hanoji kvůli obavám ze záplav preventivně nařídily žákům a studentům, aby zůstali po zbytek týdne doma. Tisíce obyvatel metropole žijící v nízko položených oblastech úřady evakuovaly.

[chooze:article;value:563965]

​Yagi je nejsilnějším tajfunem, který letos zasáhl Asii. Na sever Vietnamu dorazil už v sobotu, situace v zemi se ale stále zhoršuje. Bez elektřiny je okolo tří milionů domácností.

Tématu se věnoval pořad Svět za hranicemi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.