Víkend bude slunečný. Pozor na zrádné jarní paprsky, varuje dermatoložka

Když se řekne ozon

Čeká nás prosluněný konec pracovního týdne a podobné to bude i o víkendu. Zdá se, že léto už konečně přichází. Teploty se ale budou zatím držet pod letními 25 stupni Celsia, v maximech by mohly dosáhnout 23 stupňů. Podle meteorologů ale po ránu můžeme stále očekávat přízemní mrazíky, nemělo by se ale už jednat o nic dramatického.

Právě v tomto jarním období jsou koncentrace ozonu v atmosféře hodně proměnlivé. Ultrafialové záření může být ale stejně silné jako v létě, vzhledem k nižším teplotám mu však nevěnujeme pozornost. To je podle odborníků chyba. UV záření není závislé na teplotě, naše pokožka je po zimě bledá a daleko více náchylná ke spálení.

"Ozon jsou speciální molekuly kyslíku, které pohlcují škodlivé ultrafialové záření Slunce. Množství ozonu v atmosféře se udává v Dobsonových jednotkách. Možné nepříznivé působení slunečního záření na lidský organismus je vyjadřováno tzv. UV indexem. UV index je mezinárodně standardizovaná bezrozměrná veličina vyjadřující biologický efekt záření na lidské zdraví. V naší geografické oblasti se UV index pohybuje v rozmezí od 0 do 9, v tropickém pásu může dosáhnout hodnoty až 16. Podle hodnoty UV indexu bychom tedy měli volit úroveň naší ochrany proti ultrafialovému záření," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:505887]

Od 11 do 15 hodin obsahují paprsky největší podíl škodlivého ultrafialového záření B, hrozí spálení. Je lepší pobyt na slunci vynechat nebo se maximálně chránit.

Zrádné jarní sluníčko

"Ono typicky se spáleniny objevují v květnu a červnu. Lidé podceňují ostrost sluníčka a nenamažou se. Evidovali jsem už spálení i sluneční alergie. Ty jsou taky hodně spojené s prvními slunečními paprsky," řekla TN.cz dermatoložka Monika Arenbergerová.

Podle odbornice je právě v květnu a červnu UV index vysoký. "Už jsme letos evidovali i UV index 6, což odpovídá záření na Jadranu," nastínila Arenbergerová.

UVA a UVB

Před nebezpečným UV zářením bychom se měli chránit i při běžných denních činnostech. "99 % ultrafialového záření tvoří UVA paprsky s vlnovou délkou 315 až 400 nanometrů. Pronikají hlouběji do kůže, kde poškozují kolagen, což může vést k předčasnému stárnutí pokožky. UVB záření s vlnovou délkou 280 až 315 nanometrů proniká pouze do pokožky, tedy nejsvrchnější vrstvy kůže, stimuluje tvorbu melaninu záření a aktivuje tělu vlastní syntézu vitamínu D, který je zase zodpovědný za produkci 'hormonu štěstí', tedy serotoninu v mozku," dodala Honsová. Vysoké UVB záření má ale nebezpečné následky. Může vést ke spálení sluncem a tím podpořit vznik rakoviny kůže.

Jak používat opalovací krém?

Důležité je zvolit správný SPF ochranný faktor, a to podle typu pokožky a předpokládané době na slunci. "Padesátka propustí 1/50, tedy dvě procenta škodlivého záření. Pokud máte typ kůže 1, jste světlý typ, jehož pokožka rychle rudne, použijete opalovací krém s faktorem 50, potom se můžete slunit 500 minut. Pokud se namažete opalovací, krém s faktorem 15, potom je to 150 minut," prozradila Honsová.

[chooze:article;value:505219]

Důležitá je i ochrana očí

UV záření ze Slunce může mít krátkodobé i dlouhodobé účinky na stav našich očí. Je součástí denního světla, není vidět, ale přesto se dostává dovnitř do oka. Dlouhodobé vystavení UV záření může poškozovat spojivku, čočku oka nebo rohovku.

Například vystavení UV záření výrazně zvyšuje riziko vzniku šedého zákalu nebo zakalení oční čočky. "Pro ochranu očí před UV zářením je důležité nosit kvalitní sluneční brýle s UV ochranou, které blokují 99 až 100 procent UVA i UVB záření a které zastíní 75 až 90 procent viditelného světla. Na slunečních brýlích by měla být nálepka UV-400, což znamená, že veškeré UV záření do 400 nanometrů je filtrováno. UV filtr není závislý na zabarvení brýlí. Jinými slovy, i čiré brýlové čočky mohou mít UV filtr chránící zrak před škodlivým UV zářením," poradila Honsová.

Co dělat, když se spálíme?

Pokud se spálíme, měli bychom odejít ze sluníčka a nějakou dobu se paprskům vůbec nevystavovat. "Pokud je kůže červená, tak na ni můžeme aplikovat gely nebo tělová mléka lehčí struktury. Aby se dobře vpily. Mohou obsahovat panthenol, výtažek z aloe vera nebo například mentol, který je chladivý. Dobré jsou také antioxidanty," popsala Arenbergerová.

[chooze:article;value:506040]

"Když je kůže hodně červená a nedokážeme si na ni ani sáhnout, tak jsou dobré pěny s panthenolem. Naneseme je jako šlehačku a nemusíme je roztírat, vpijí se," poradila dermatoložka.

Důležité je však nic nepodceňovat. Pokud se na kůži objeví puchýře, je nejlepší navštívit lékaře. "Ale rozhodně je nesmíme propichovat. Mohla by se tam dostat infekce," upozornila Arenbergerová.

Lidé by navíc měli při spálení hodně pít. "Přes spálenou pokožku se ztrácí voda, takže je potřeba se vnitřně hydratovat," uzavřela odbornice.

V úterý zasáhly silné bouřky část Česka. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.