Víkendová vedra: Na Česko uhodí třicítky, situace se zklidní příští týden

O víkendu a na začátku příštího týdne se do Česka opět přivalí vedra. Zároveň má být ale i vyšší oblačnost. V pátek a sobotu se mohou objevit přeháňky, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Předpověď na pátek

V pátek má být oblačno, přechodně i polojasno. Během dne zejména v jihovýchodní polovině se místy objeví přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Postupně nastaně od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti.

Bude vát slabý proměnlivý nebo západní vítr o rychlosti 1 až 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný jižní až jihozápadní s rychlostí 2 až 6 m/s. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

"Ranní teploty budou 15 až 11 °C, odpolední teploty pak 23 až 27 °C," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Předpověď na sobotu

"V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 15 až 10 °C, odpolední mezi 24 až 28 °C," přiblížila Honsová. Bude vát slabý proměnlivý, během dne přechodně mírný západní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

[chooze:article;value:513257]

Předpověď na neděli

V neděli oblačnost už poněkud ustoupí, má být jasno až polojasno, během dne místy přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty mají klesnout na 15 až 11 °C, v údolích ojediněle až k 9 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 27 až 31 °C. Bude vát slabý, během dne přechodně mírný jihozápadní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na pondělí

"Příliv teplého vzduchu vyvrcholí v pondělí s teplotami až 34 °C. Bude polojasno až oblačno, během odpoledne další přibývání oblačnosti, místy déšť, přeháňky a bouřky, i silné. Ranní teploty budou 18 až 14 °C, odpolední teploty 27 až 31 °C, na jihovýchodě 34 °C," uvedla Honsová.

[chooze:article;value:513963]

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka

Od úterý do čtvrtka očekává ČHMÚ převážně oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty v úterý budou 17 až 13 °C, v dalších dnech 15 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 23 až 28 °C, postupně 20 až 25 °C.

"V úterý bude oblačno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty klesnou na 18 až 14 °C, odpolední teploty vyšplhají na 23 až 28 °C. Ve středu bude oblačno, místy déšť, přeháňky, s ranními teploty 15 až 11 °C a odpoledními 21 až 25 °C," upřesnila Honsová.

Pro celou Českou republiku nadále platí výstraha před požáry, zvýšené riziko se týká hlavně středních a západních Čech a pak východních Čech a západní a jižní Moravy. Aktuální výstrahu můžete sledovat zde.

V úterý padl v Římě teplotní rekord. Vlny veder budou zesilovat, varuje OSN:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.