Víkendy na horách se letos prodraží. Rostou ceny skipasů i ubytování

Víkendový pobyt na horách vyjde letor dráž než v předchozích letech. Reportéři televize Nova se proto rozhodli spočítat, kolik si letos připlatíme a vydali se do skiareálu Monínec. Při průměrné ceně nafty asi 38 korun za litr je cesta stála necelých 200 korun.

Parkoviště v Monínci je hned u sjezdovky s kapacitou asi 550 míst. Parkování je navíc zdarma. V případě, že se chcete v blízkosti sjezdovky ubytovat, je lepší nechat auto přímo u hotelu. Nejlevněji vychází ubytování bez stravy s vlastní kuchyní.

"Jedná se o ski apartmán. Míst je tady maximálně deset a cena vychází 480 korun na osobu na noc," uvedla manažerka skiareálu Monínec Kateřina Kadlecová. Pro náročnější je v nabídce hotel se snídaní a wellness.

[chooze:article;value:485970]

​Pokud se ale rozhodnete pro levnější variantu, v tuto chvíli vás bude víkend na horách stát asi čtyři tisíce korun. K nákladům je však potřeba připočítat i skipasy.

"Cena skipasu se pohybuje na nějakých 980 korunách, když to člověk koupí přímo na pokladně. Když využije služby GoPassu, tak se může dostat až na polovinu," vysvětlila Kadlecová. K dalším nákladům za rodinný výlet je tedy třeba přičíst 4 800 korun za skipasy se slevou.

Nemáte-li pro sebe nebo pro své děti lyžařské vybavení, v půjčovně si je můžete půjčit za 300 korun na den. Věci na snowboard jsou o 70 korun dražší. "Můžete si připlatit i za dražší set, kdy dostanete lepší dřevinu v lyži nebo i profesionální lyže," dodává Tomáš Kohout z půjčovny a servisu tamního skiareálu. Za půjčení lyží pro děti počítejte s 940 korunami.

[chooze:article;value:486091]

​Pokud vaše dítě neumí lyžovat a chcete ho dát na hodinu soukromému instruktorovi, z peněženky vám ubude dalších tisíc korun. Při dvou dětech je to 1 580 korun. "Je to padesát minut a stojí to 990 korun," uvedl ředitel lyžařské školy Aleš Mach. "V případě, že jsou na tom děti stejně dovednostně, tak je možnost dát k instruktorovi dvě děti," dodal.

Než vyrazíte na lyže, neměli byste zapomenout ani na pojištění proti úrazu nebo krádeži. Summa summarum víkend na Monínci vás vyjde na více než 11 a půl tisíce korun i se zpáteční cestou. Ale pozor, bez jídla. Ve velkých lyžařských střediscích byste ale zaplatili ještě o několik tisíc více.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.