Viktorce (2) postupně ochabují svaly. S náročnou léčbou pomáhají Dobří andělé

Hipoterapie, neboli terapie pomocí koní, dvouleté Viktorce pomáhá se správným pohybovým vývojem a léčbou koordinačních a svalových slabostí. Dochází na ni třikrát týdně. To ale není všechno. Trpělivá maminka s Viktorkou denně doma cvičí, dvakrát týdně chodí plavat a v měsíci mají nespočet rehabilitací a ergoterapií.

"Uskromnili jsme se velice, nedostavěli jsme ani dům. Všechno investujeme do Viktorky. Jedenáct měsíců po zaléčení jsme s pomocí lidí za Viktorky léčbu a zdravotní pomůcky utratili 500 tisíc, takže je to náročné. Nejnáročnější jsou neurorehabilitace. Čtrnáctidenní pobyt vychází až na 89 tisíc a pro správný efekt by se to mělo alespoň čtyřikrát do roka opakovat," popisuje maminka Veronika, co vše Viktorčina nemoc obnáší. 

[chooze:article;value:529131]

​Neurorehabilitace jsou nejúčinnější, dokud je Viktorka absolvuje jako malinká. Při spinální svalové atrofii postupně ochabuje svalstvo. Nemocnému se omezuje nejenom schopnost pohybu, ale bez léčby i funkce dýchacích a polykacích svalů.

"Viktorka se narodila jako zdravé miminko. Do osmi měsíců se vyvíjela úplně normálně. Kolem roku se u ní objevil třes rukou, ale to ještě nikdo netušil, že to je jeden z příznaků spinální svalové atrofie. Uběhlo asi šest měsíců, než jsme zjistili tu správnou diagnózu," vzpomíná maminka. 

"V tu chvíli jsem si to vůbec neuvědomoval, nedošlo mi to. Až potom, když jsme nad tím začali přemýšlet, tak to bylo hrozný. Teď už se o tom dá alespoň trošku mluvit, i teď mi to ale vhání slzy do očí," svěřil se televizi Nova tatínek Viktorky Pavel. 

[chooze:article;value:528317]

​S péčí o Viktorku pomáhá i starší brácha, osmiletý Alex. "Mám moji ségru hrozně moc rád. Když potřebuje s něčím pomoct, tak já pomůžu něco klidně i podat," říká chlapec. 

S náročnou péčí rodině dlouhodobě pomáhají i Dobří andělé. "Je to pro nás nesmírná úleva. Příspěvky Dobrých andělů používáme na koupi zdravotních nebo kompenzačních pomůcek, na vitamíny," prozradila maminka. 

Dobrým andělem se můžete stát i vy. Stačí se pouze zaregistrovat na internetových stránkách www.dobryandel.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.