Vím, že přijdu do nebe. Česko se naposledy rozloučilo s Naďou Urbánkovou

Česko dalo ve středu naposledy sbohem oblíbené zpěvačce a herečce Nadě Urbánkové, která zasáhla svým talentem do života nejednoho z nás. Pohřeb byl v pátek, o pět dní později se mohli rozloučit všichni fanoušci zpěvačky, jež zemřela začátkem února ve věku 83 let.

Smuteční vzpomínkový obřad začal v 18 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v areálu Strahovského kláštera v Praze. "Bazilika bude otevřena už od 17 hodin. Mše svatá začne až v šest," oznámila dcera Urbánkové Jana Fabiánová.   

S oblíbenou hudebnicí a herečkou se přišli rozloučit fanoušci i rodina včetně dcery. Dorazili i například bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) či sboristka Lída Nopová.

Pohřeb zpěvačky byl už v pátek a proběhl v kruhu těch nejbližších. V Želivi se s Naďou Urbánkovou loučila její dcera a sestra, dorazily ale i známé tváře, například herečka Petra Černocká či zpěvačka Miluše Voborníková. 

[chooze:article;value:488908]

Méně známé střípky z jejího života

Málokdo si pamatuje, že Naďa Urbánková byla předchůdkyní Michala Davida na postu pěvecké jedničky ve skupině Kroky. Za doprovodné recitace šéfa souboru Františka Janečka natočila třeba v roce 1979 píseň C dur, A moll.

Svou původní profesi zdravotní sestry využila i ve chvílích, kdy se herec Vladimír Menšík potýkal se silným astmatem. Naďa Urbánková mu přímo na natáčení aplikovala injekce.

Protekce v Semaforu

Po příchodu z Pardubic do Prahy dělala Urbánková konferenciérku v Armádním uměleckém souboru a vyhrála i konkurz na televizní hlasatelku. Podstatné ale bylo to, že v roce 1964 uspěla ve výběru do Semaforu. S Evou Pilarovou nazpívala duet Amfora, ale jinak se cítila v souboru spíše jako páté kolo u vozu.

Při pohledu na jednoho z šéfů Jiřího Šlitra si uvědomila, že je podobný učitelce ze střední školy v Trutnově, která se také jmenovala Šlitrová. Opatrně se zeptala a Jiří jí sdělil, že je to jeho sestra. Od té doby měla Naďa dveře otevřené.

[chooze:article;value:488587]

Zpěvačka, ale i textařka

Moc se neví, že si Naďa Urbánková k řadě svých písní napsala i text, třeba ten s názvem Zvony nelžou. A největším hitem byl asi duet s Karlem Kahovcem Slečna sen.

V první semaforské éře jí napsal úžasné texty Jiří Grossmann. Ten na hudbu italské hvězdy Adriana Celentana Závidím je zřejmě nejslavnější písní Urbánkové vůbec. Grossmannova maminka pak požádala Naďu Urbánkovou, aby píseň zazpívala na synově pohřbu, když ve 30 letech odešel.

Filmová hvězda

Díky Semaforu se také Urbánková seznámila s režisérem Jiřím Menzelem, který jí dal šanci hned ve třech filmech. Zajímavé je, že se v nich objevovala pouze bez svých typických brýlí.

Její filmová dráha je vcelku bohatá a zapomenout nelze na pohádku pro dospělé Radúz a Mahulena, kde v roli sestry hlavní hrdinky Magdy Vášáryové odhalila při koupání v jezírku víc, než bylo v roce 1970 běžné.

Smutné události jsme se věnovali i v Televizních novinách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.